Cardio Blog

X/8 Mi lehet a konvulziók oka?

| Nincs hozzászólás

Egy dohányzó, időszakosan alkoholizáló, hajléktalan nőbeteget mellkasi panaszok és görcsrohamok miatt szállítanak sürgősségi osztályra. A legnagyobb valószínűséggel mi állhat a háttérben? Íme az EKG-ja:

  1. Alkoholmegvonásos szindróma
  2. Polymorf kamrai tachycardia
  3. Pericardiális tamponád
  4. Nagy anterior lokalizációjú infarktus és következményes magas fokú AV-blokk
  5. Tüdőembólia

 

 

Macroscopos T-hullám alternans

A T-hullám alternans (TWA: T-wave alternans) a kamrai depolarizáció alakjának vagy amplitúdójának, esetleg polaritásának ütésről-ütésre történő váltakozását jelenti. A szabad szemmel nem látható (microscopikus) T-hullám alternans detektálására szolgáló eszközök korszerűsödésével és elterjedésével világossá vált a microscopikus T-hullám alternans és a különböző kamrai aritmiák és hirtelen halál rizikó közti összefüggés.

A szemmel is látható, azaz macroscopos T-hullám alternans ritka jelenség. Annál fontosabb, hogy felismerjük, mert potenciálisan életveszélyes malignus kamrai ritmuszavarok előjele.

A macroscopos T-hullám alternans szerzett vagy congenitális hosszú QT szindrómában fordul elő. Különböző klinikai állapotok állhatnak a háttérben, mint szívizom vérellátási zavar (szívinfarktus, Prinzmetal angina), ioncsatona-betegségek, szívelégtelenség.

Egyes leírások szerint a szívizom subendocardialis ischaemiája okozta T-hullám alternans inkább a T-hullám első felén mutatkozik. A congenitalis hosszú QT-szindromásoknál gyakran a T-hullám polaritása alternál úgy, hogy közben nincs ST-szegmens eltérés és közvetlenül megelőzi a torsades de pointes kamrai tachycardiát. Buragada szindrómában pedig a jellegzetes ST-T-hullám mintázat mutathat ütésről ütésre történő váltakozást. Úgy tűnik, a repolarizáció bármilyen okú alternálása a repolarizáció inhomogenitásához, reentryhez és életet veszélyeztető kamrai ritmuszavarokhoz vezet.

Figyeljük meg a kifejezetten hosszú QTc mellett a macroscopos T-hullám alternanst a jelen feladványunkban:

A sürgősségi megfigyelés során ez lett a következménye:

A spontán szűnő, torsades de pointes kamrai tachycardiás rohamokat rendre konvulzió kísérte. Az adekvát terápia megindítása (K és Mg substitutio) ellenére átmenetileg még kifejezettebbé és így sokkal jobban megfigyelhetővé vált a T-hullám alternans:

Fontos, hogy e betegek ellátása során kerüljük azokat a gyógyszereket, amik még tovább nyújthatják a QT-t!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!