Cardio Blog

Magunkról

A Cardioblog kéthetente frissülő szakmai blog, amely érdekes EKG eseteket mutat be úgy, hogy rejtvényként prezentál görbéket, majd azok részletes magyarázatával is szolgál. Célja az egészségügyi dolgozók graduális és posztgraduális online EKG oktatása, továbbképzése.

A Cardioblog látogatói 2009 októbere óta kéthetente új EKG kvízt, illetve a feladványok megoldását találják az oldalon. Az oldal szerzője, szerkesztője saját EKG gyűjteményéből a ritkaságszámba menő, differenciáldiagnosztikai problémákat rejtő, avagy jelentőségénél fogva külön bemutatást igénylő görbéket feladványként publikálja. A blog EKG rejtvényei 2014 júliusa óta a Magyar Kardiológusok Társasága weboldalán (www.mkardio.hu) is megjelennek.

2011 októberétől 2016 júniusáig az EKG kvízek köztes heteiben a blog echocardiographiás, coronarographiás, szív MR és szív CT eseteket is közzé tett a SE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, illetve a GOKI munkatársai közül meghívott szerzőktől, a Cardioblog szokásos módszertana szerint megírt formátumban: részletes magyarázatokkal, szemléltető ábrákkal, rendszerint mozgóképes illusztrációkkal.

Szerzőink:

A weblap főszerkesztője, üzemeltetője, az EKG rejtvények bejegyzéseinek szerzője: dr. Simon András (simon_says) a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház belgyógyász, kardiológus adjunktusa. 2015 óta a Magyar Kardiológusok Társasága EKG munkacsoportjának vezetője.  Társszerzője az „EKG érthetően. Az akciós potenciáltól a betegágyig” című munkafüzetnek, amit a Semmelweis Kiadó jelentetett meg 2015-ben, majd angol változatban 2016-ban. Jelenleg e kiadvány alapján történik az orvostanhallgatók alapszintű EKG-oktatása a kórélettan tárgy keretein belül a Semmelweis Egyetemen.

Az echocardiographia témájú bejegyzések szerzője dr. Dénes Mónika PhD (demon) a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kardiológus szakorvosa, a Magyar Kardiológus Társaság Kardiovaszkuláris Képalkotó Munkacsoport Echocardiográfiás szekciójának elnökségi tagja. Doktori értekezését a diasztolés szívelégtelenség echocardiográfiás vizsgálata témából írta. Bejegyzéseiben az Intézetben előforduló ritka, tanulságos, terápiás kihívást jelentő, vagy csupán a mindennapi rutint leporoló és felfrissítő  eseteket mutatja be.

A coronarographia témájú bejegyzések szerzője dr. Édes István Ferenc Phd (sweety) a SE Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika kardiológus adjunktusa. Specialitások: intravaszkuláris képalkotás, nyomásmérés, coronária anomáliák, legújabb intracoronáriás eszközök – harmadik generációs stentek, felszívódó stentek. (link)

A szív CT témájú bejegyzések szakmai tartalmáért a SE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika docense, dr. Maurovich-Horvat Pál (Szív_CT_Major; BART_SeanPal) felel. A bejegyzéseket az általa vezetett MTA-SE Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport tagjai készítik Maurovich-Horvat doktor szakmai vezetése mellett. www.cirg.hu, https://www.facebook.com/cirghun

A szív MR témájú bejegyzések szerzője dr Tóth Attila (dwokfur) a SE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika radiológusa, tanársegéd. Specialitások: szív MR (európai 3-as szintű nagypapa), koszorúér CT, szekvencia programozás, biztonságos szerver üzemeltetés (Hardened Gentoo). (link, link)

A blogon publikált diagnosztikus vagy terápiás javaslatok a szerzők legjobb tudása szerinti személyes vélemények, melyek tankönyvi adatokon és saját tapasztalatokon is alapulnak, és nem írják felül a mindenkor érvényes szakmai útmutatókat.

A szerzőknek a blog keretein belül nincs lehetőségük laikusok vagy betegek személyes panaszaival, leleteivel, problémáival kapcsolatos kérdéseket megválaszolni. Azért sem, mert véleményük szerint a legtöbbször nem létezhet megfelelő diagnózis korrekt kikérdezés és betegvizsgálat nélkül. A blogon leírtak sosem helyettesítik az egyéni betegvizsgálatot.

A blogon megjelenő anyagok felhasználásához, egyéb megjelentetéséhez a szerzők írásbeli engedélye szükséges.

Az oldal látogatóitól származó információt az üzemeltető bizalmasan kezeli, harmadik félnek nem szolgáltatja ki, kivételt képeznek az esetleges hatályos törvényi kötelezettségek.

Legutoljára frissítve 2017.09.19-én.