Cardio Blog

Lyuk hátán folt

| 1 hozzászólás

29 éves fiatal nőbeteget eszméletvesztés, csökkent terhelhetőség miatt vizsgáltuk. EKG-ján sinus ritmus, verticalis QRS, inkomplett jobb Tawara-szár blokk látszott. Hallgatózási lelete: pulmonalis billentyű felett 2/6-os systolés zörej, fixen hasadt 2. hang.

Echocardiográfia:
Az elvégzett echocardiográfia pitvari septum defectust (atrial septal defect [ASD]) igazolt.
ASD-ben az alábbi típusos eltéréseket látjuk:
- jobb kamra volumen terhelés jelei:
    tág jobb kamra
    parasternális keresztmetszetből diasztoléban a kamrai septum a bal kamra felé ellapul, így a bal kamra „D” betűt formál, innen a diasztolés D-jel elnevezés (szisztoléban a bal kamra alakja szabályos, kerek). (1. ábra)

- színes Dopplerrel ábrázolható maga a bal-jobb shunt az ASD-n keresztül (2. ábra)

    csúcsi 4-üreg metszetből (bal pitvar, bal kamra, jobb pitvar és a jobb kamra ábrázolódik a szívcsúcs felől vizsgálva; 1. video)

    subcostais metszetből is látható a shunt (2. video)

- számítható a shunt nagysága, azaz a kisvérkörön és a nagyvérkörön átáramló vér aránya, rövidítve a Qp/Qs hányados, ami normális esetben 1. Ezt egyszerű képlettel kiszámolhatjuk a jobb és a bal kamrai kiáramlásban mért verővolumenek segítségével. Betegünknél a Qp/Qs hányados 1,8 volt, azaz a kisvérkörben majdnem kétszer annyi vér keringett, mint a nagyvérkörben.

Transzkatéteres zárás
Transoesophagealis echo vizsgálattal a beteget alkalmasnak találtuk percutan, transzkatéteres zárásra, melynek során egy záróeszközzel, ú.n. occluderrel zárták a defektust. Katéterezés kapcsán látható a vena pulmonalisban történő kontrasztanyag befecskendezés után a bal-jobb shunt az ASD-n keresztrül, illetve a zárás után az occluder (3. és 4. ábra).


Pitvari septum defektusok osztályozása
Az ASD az egyik leggyakoribb veleszületett szívfejlődési rendellenesség, előfordulása 7-10%, nőkben 2-3-szor gyakoribb. Elhelyezkedés alapján az alábbi típusokat különítjük el (5. ábra):
    pirmum típusú ASD: primum septum hiánya, az atrioventricularis billenytűk felett helyezkedik el (A)
    secundum típusú ASD: fossa ovalis helyén alakul ki (B)
    sinus venosus típusos ASD: vena cava inferior ill. superior környéki sövényhiány (C)
    sinus coronarius típus ASD: sinus coronarius beszájadzásánál ábrázolódik. (D)

ASD korrekciója
Katéteres úton zárható a sövényhiány, ha az ASD secundum típusú, van megfelelő perem a záróeszköz (occluder) megtámasztásához és a defektus legnagyobb átmérője nem nagyobb, mint 26-28 mm. Műtéti zárás azoknál jön szóba, akik nem alkalmasak transzkatéteres zárásra.

Egy hozzászólás

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!