Cardio Blog

III/18 feladvány- hajrá!

| Nincs hozzászólás

Mit ábrázol ez a görbe? Megoldásokat 2012.06.23-án éjfélig küldjetek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu e-mail címre! Ez a friss EKG az utolsó előtti feladvány ebben a szezonban.

Főtörzs betegség

Olvassuk Omaster helyes megfejtését!

A görbén 100/perc frekvenciájú sinus ritmus látható, PQ: 0,16s, QRS: 0,08s, normál tengelyállás. A V1 és az aVR elvezetésekben ST-elevatio, a többi elvezetésben szignifikáns, descendáló jellegű ST-depressio van, melyek a diffúz subendocardiális ischaemia jelei. Az ST-elevatio mértéke nagyobb aVR-ben, ezért az EKG-n a bal coronaria főtörzs occlusiója okozta nem ST-elevatiós akut coronaria szindróma képe látható. ( Felmerülhet még háromér betegség lehetősége, de akkor V1-ben lenne nagyobb ST elevatio).

Fontos, hogy ezt a képet jól bevéssük, mert -ahogy Omaster kiemelte- bár a hagyományos terminológia szerint nem beszélhetünk STEMI-ről, hiszen nem összetartozó elvezetésekben látható ST-eleváció, illetve a többi elvezetésben ST depresszió figyelhető meg. Mégis késlekedés nélküli intervenció szükséges a kiemelkedően magas mortalitású állapot miatt. Tehát, ha aVR-ben és V1-ben is ST eleváció látható, ennek mértéke aVR-ben nagyobb, mint V1-ben, akkor az kritikus főtörzs szűkületre utal.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!