Cardio Blog

III/Nyári első

| Nincs hozzászólás

A korábbi évek rutinja szerint nyáron egyszerűbb görbékkel próbáljuk olajozottan tartani a fogaskerekeket az új évadig.

Megoldást erre a szinten tartó feladványra -versenyen kívül- továbbra is az ekg.megfejtes@cardioblog.hu e-mail címre tudtok küldeni 2012.09.07-én éjfélig.

III/Nyári első megfejtés: digitalis túlhatás jelei

Nagy örömömre szolgált, hogy szép számmal érkeztek megfejtések idei nyári első rejtvényünkre.  A megszokottaknál kissé könnyebb "nyári" rejtvények talán a bátortalanabbak kedvét is meghozták, zömében új résztvevők ültek a billentyűzet elé.  Remélem, kitart a buzgalom a versenyszezonra is.

A helyes megfejtések közül olvassuk most Bagito sorait, aki kitér arra is, hogy mi is az a sajka (ezt sokan nem szokták tudni):

az EKG-n pitvarbibrillációt látunk, arritmia abszolúta, bradycard (változó átvezetés, az átlag kb 40-50/perc lehet)
a tengelyállás normál, a QRS keskeny
az ST szakasz deprimált (szinte) az összes elvezetésben, nem horizontális, inkább sajkaszerűnek (hajó alakúnak mondanám).
a T hullám lapos, de pozitív minden elvezetésben, a QT szakasz a normálisnál hosszabb (480ms) (ilyen frekvencia mellett ez a normál felső határa lehet), ezen kívül főleg a mellkasi elvezetésekben U hullámot is látni.
ezek alapján: a bradycardia, a pitvafibrilláció és a sajka szerű STD a digitálisz túladagolás jelei, a lapos T valamint az U hullám megjelenése hypokalaemiát jelezhet, hypokalaemia pedig digitálisz mérgezés tüneteit okozhat normál szérumszint mellett is.
ezek alapján mind az ionszintet, mind a digoxin serumszintet (plusz vesefunkció) ellenőrizném.

A sajka a Pallas Nagylexikon szerint kis, fedélzet nélküli, nyílt vízi jármű, melyet evezővel hajtanak. Íme egy kép (noha ezen egy evezőst sem látok, vitorlát viszont igen:) ):

A kép innen.

A digitalis terápiás hatásszélessége szűk, így egyéni érzékenység szerint akár a terápiás tartományban is okozhat egyeseknél túlhatást, másoknál intoxikációt.  A digitalis túlhatásra hajlamosíthat az idősebb életkor, hypokalaemia, hypomagnesaemia, hypercalcaemia, szívizom ischaemia, myocarditis, veseelégtelenség, hypothyreosis stb., illetve egyes gyógyszerek (kiemelendők bizonyos antiarrhytmikumok: propafenon, amiodaron, verapamil, kinidin). Az EKG-n látható digitalisra jellemző sajkaszerű ST depressio nem egyenlő a digitalis intoxicatioval, a megfejtés címében így szándékosan írtam túlhatást. Digitalis intoxicatioban bradycardia, AV blokk, a QT lerövidülése, T hullám változás, különböző, akár életet veszélyeztető ritmuszavarok, mint kamrai bigeminia, kamrai tachycardia, junkcionális- ill. pitvari tachycardia AV blokkal, AV  disszociáció jelentkezhetnek. Az EKG-n látható jeleken kívül a digitalis intoxicatio tüneteit jól leírja a "pofonütés szindróma": szikralátás, szédelgés, hányinger, fejfájás, aminek  megjegyzését segíti az alábbi jelenet, amikor is Tom belelép a Jerry által szétdobált gereblyébe, ami arcon csapja:

Az extracardialis tünetek digitalis túlhatásban illetve intoxicatioban a következők: étvágytalanság, émelygés, hányás, fejfájás, álmatlanság, szikralátás, egyéb látászavarok, hasi fájdalmak, zavartság, hasmenés, görcsök, delirium.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!