Cardio Blog

Indul a 2010/2011-es szezon! II/1. rejtvény

| Nincs hozzászólás

A különböző közösségi oldalakon már esetleg olvashattátok, hogy a Cardioblog bekerült a Goldenblog 2010 legjobb 50 szakmai blogja közé. (link)

A Cardioblog ebben a szezonban is megpróbálja tartani magát a tavalyi színvonalhoz. Idei elsőnek -kedvcsinálásképpen- nézzünk egy kevésbé bonyolult, de érdekességet rejtő feladványt!

Megfejtést továbbra is az ekg.megfejtes@gmail.com e-mail címre küldjetek! A megszokottaknak megfelelően két hét múlva postolom az elemzést. A mostani beküldési határidő tehát 2010.09.25. Újonnan becsatlakozók (is) írják meg, milyen néven szeretnének részt venni a versenyben! Küldjétek el mindazoknak, akiket érdekelhet még a játék!

II/1. megfejtés: hyperkalaemia, Littmann-jel

"Passacaglia" megfejtéséből választottam ki néhány megfigyelést:

-Felszíni 12 elvezetéses EKG frontális 6 elvezetése, ritmusos, kb 75/min frekvenciával (a gép a magas T-k miatt a dupláját írja ki, ennek van is egy magyar szerzői neve ha jól emlékszem...)
- P hullám nem látható
- Igen széles QRS (kb. 240 ms), ... extrém bal deviációval
...

- Csúcsos T hullám

Littmann-jelnek nevezzzük azt a jelenséget, amikor az automata EKG elemző duplájának írja ki a valós frekvenciaértéket. Azt figyelték meg, hogy e betegek ~85%-ánál van hyperkalaemia. Ha megtekintjük az I-es elvezetést, akkor "megbocsáthatunk" a gépnek, hogy nem tudja eldönteni, vajon QRS-t vagy T hullámot lát-e igazából.

A hyperkalaemia súlyosbodásával a következő EKG jelek alakulhatnak ki:

  • magas, csúcsos T hullámok;
  • a P hullám ellapul, az R hullám amplitúdója csökken, a QRS kiszélesedik, I°AV blokk alakul ki;
  • hemiblokk vagy teljes szárblokk alakul ki, ami tengelyállás-változást eredményez;
  • súlyos esetben a QRS extrémen kiszélesedik, a görbe "sinusoid" jelleget ölthet, eltűnnek a P hullámok és kamrai ritmuszavarok jelenhetnek meg. (Bizonyos esetekben a súlyos hyperkalaemia Brugada-szerű képet is utánozhat, ami rossz prognózisra utal.)

A P hullámok eltűnése nem jelenti feltétlen a sinus csomó működés kiesését. Súlyos hyperkalaemiában a pitvari izomzat paralízise következik be, az ingerület az internodális vezetőrendszeren a kamrákhoz jut anélkül, hogy aktiválná a pitvarokat.

Bár az automata elemzők nagyon sokszor tévútra vihetnek bennünket, jelen esetben a Littmann-jel észrevétele meggyorsíthatja a hyperkalaemia diagnózis felállítását és a beteg mielőbbi korrekt ellátását.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!