Cardio Blog

IV/3 A hetedik ütés (ergometria stabil JTSZB esetén 2.0)

| Nincs hozzászólás

Ha az előző rejtvényünkben már jól belejöttünk a JTSZB-os betegek ergometriás vizsgálatának értékelésébe, próbáljuk meg értelmezni és megmagyarázni a következő görbe hetedik ütését, ami a regisztrátum legkeskenyebb QRS komplexuma. (Ahogy a bal felső sarokban látható, a végtagi és a mellkasi elvezetések egyszerre, szimultán látszanak.)

A kerettörténet legyen a következő: ismerten stabil (tehát nem frekvenciafüggő) jobb Tawara szárblokkos, 76 éves férfibeteg atypusos mellkasi dyscomfortérzések miatt került kardiológiára. Echocardiographia jó globalis systolés és diastolés funkciójú balkamrát vizualizál falmozgászavar nélkül, ép billentyűk és jelentős vitium nélkül. Laborvizsgálatok kórosat nem találnak.

Mi a hetedik ütés magyarázata?

A megoldásaitokat 2012.11.03-én éjfélig küldhetitek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre. Írjátok meg azt is, milyen álnéven szeretnétek részt venni a versenyben, és szóljatok mindazoknak, akiket érdekelhet a játék!

Fúzió

Erre a feladványra nem érkezett helyes megfejtés.

A P-ket véleményem szerint a legjobban a III-as és a V2-6 elvezetésekben lehetett megfigyelni, ez alapján sinus ritmust láthattunk. A regisztrátumon látható 9 ütés közül az 1.,2.,4.,6.,8. és 9. ütés azonos morfológiát, típusos jobb Tawara szárblokkot mutattak. A harmadik ütésről -helyesen- a legtöbben azt írtátok, hogy kamrai extrasystole (VES). Ha figyelmesen végignézzük az összes elvezetést, megállapíthatjuk, hogy ez a VES a jobb kamra felső részéből ered (hasonló kiindulású kamrai ütésekkel ebben a feladványban találkozhattunk). Ez annak a területnek a környezete, ahol a jobb Tawara száron vezetendő ingerület blokkolódik. Könnyen belátható, hogyha egy  JTSZB-osan levezetett supraventricularis és egy fent leírt eredetű kamrai ütés megfelelő időpillanatban fúzionálnak, akkor keskennyé válhat a QRS, mintha nem is lenne jelen szárblokk. Ezt a fúziót figyelhetjük meg az 5. és a legkeskenyebb, 7. ütés esetén is, ami a feladványunk kérdése volt. Ne keverjük ezt össze azzal a jelenséggel, amikor is a stabil szárblokk mellett keskennyé váló QRS-sel járó tachycardia kamrai tachycardiát bizonyít!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!