Cardio Blog

V/6. feladvány: Választóvonal

| Nincs hozzászólás

Mi látható ezen a görbén?

Megoldásaitokat 2013.12.21-én éjfélig küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre! Írjátok, meg, milyen álnéven szeretnétek részt venni a versenyjátékban!

Hogyan megy át egy magasfokú AV blokk harmadfokúba

Olvassuk most Dév 865 megfejtését!

A görbe elején magasfokú AV-blokk látható. A PP távolságok itt egyenlőek (~600 msec), a P-hullám frekvencia 100/min. Minden harmadik P vezetődik a kamrára [...] bal Tawara-szárblokkosan. A PQ távolságok is azonosak (kb. 120 msec). A kamrai frekvencia 31/min, a QRS-ek 160 msec szélesek. Majd az EKG közepén egy [...] kamrai ES következik [...]. Ezután teljes AV-disszociáció, III. fokú AV-blokk lép fel. A PP távolságok továbbra is egyenlőek, a kamrai frekvencia 30/min, a QRS-ek 120 msec szélesek [...].

Utóbbi jelenségre Suspicious is felfigyelt:

[...] a pótritmus a korábbiakhoz képest kicsit lassabb is, a QRS szélessége azonban valamivel keskenyebb. Ez egy szárblokkos beteg esetében kamrai eredetet valószínűsít (keskenyebb QRS mint a supraventriculárisan levezett ütések).

Ritkán tudjuk elcsípni hagyományos, 12 elvezetéses EKG-val azt a pillanatot, amikor a magasfokú AV blokk harmadfokúba megy át. A másodfokú AV blokk azt jelenti, hogy nem minden supraventricularis impulzus vezetődik le az AV junkción. A legsúlyosabb formája a magasfokú AV blokk. Ilyenkor több P hullámot nem követ QRS, majd egy supraventricularis impulzus mégis levezetődik. Jelen esetben 3:1-es volt a blokkarány. A levezetett P-k PQ távolsága kontans, az átvezetési idő normális, de a blokk disztális volta mellett szólt a komplett BTSZB-os QRS morfológia. A negyedik ütés kamrai extrasystole (valószínűleg valahonnan a septum tetejéről jön) kisüti az addig ~31/min frekvenciával levezetni képes jobb Tawara szárat, majd a későbbiekben ugyanezt teszi rendre egy ~30/min frekvenciájú kamrai pótritmus is. A P-k semmilyen összefüggést nem mutatnak a QRS-kel. Komplettálódott a disszociáció. Érdekes, hogy a pótritmus QRS-e keskenyebb, mint a levezetett ütések QRS-e. Ez a jelenség, mint ahogy ebben a korábbi feladványban is olvashattuk, a kamrai eredet mellett szól.

Fel a fejjel, most már hosszabbak lesznek a nappalok! A Cardioblog boldog karácsonyt kíván minden kedves olvasójának!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!