Cardio Blog

VI-8 feladvány: érdekesség karácsonyra

| Nincs hozzászólás

Ezt az EKG-t valójában a nyári, versenyen kívüli kategóriában kellene közzé tenni, mert kevés helyes megfejtésre számítok. Az előző, egyszerűbb, tüdőembóliás feladvány úgyis szinte mindenkinek hozott egy “ajándékpontot” karácsonyra, úgyhogy most nyugodtabb szívvel mutatom be ezt a görbét. Aki nem venné észre elsőre, hadd hívjam fel a figyelmet a dupla hitelre, valamint arra, hogy az elvezetések nem a megszokott pozícióban (hanem a hason) vannak.

A 26 éves nő enyhe alszároedemát és enyhe hátfájdalmat panaszol, egyebekben panaszmentes. Kórelőzményében érdemi belgyógyászati megbetegedés nem szerepel, édesapjánál korábban WPW miatt végeztek ablációt. Szükséges-e pacemaker implantatio?

Áldott, békés karácsonyt és boldog új évet kívánok minden Cardioblog olvasónak!

Megoldásaitokat 2015. 01. 03-án éjfélig küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu emailcímre! Írjátok meg azt is, milyen álnéven szeretnétek részt venni az értékes nyereményekért zajló versenyjátékban!

Magzati szívműködés testfelszíni EKG-n

Olvassuk most negyedéves (?) kolléganőnk IVB2 helyes megfejtését:

Első ránézésre komplett AV blokknak tűnt, ami ugyebár abszolút PM indikáció. Azonban alaposabban megnézve, valamint figyelembe véve a páciens korát és panaszait arra lehet következtetni, hogy a hölgy várandós. Az EKG-n egy 95/min frekvenciájú sinus ritmus ( az I-es elvezetésben jól látszanak a P hullámok) mellet egy kb 150/min frekvenciájú magzati ritmus látható.

A komplett AV blokk valóban a legtöbb esetben pacemaker indikáció, azonban most nem erről volt szó. Az I-es elvezetésben végig jól követhetők voltak a(z anyai) QRS-eket megfelelő átvezetési idővel megelőző P hullámok.

Az elsőre P hullámnak tűnő kilengéseket pedig alaposabban megvizsgálva, az látszott, hogy a megszokott P morfológiáknál azok sokkal gyorsabbak, meredekebbek voltak. A(z anyai) QRS-ekhez  pedig semmi közük nem volt. Ezek a kilengések a magzati QRS-ek.

Így készült a regisztrátum. A magzati komplexumok csak dupla hitellel látszottak így is. (Előnyben a surface mappingben járatosak :) )

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!