Cardio Blog

VI/15 feladvány: milyen pacemaker kell?

| Nincs hozzászólás

Egy 50 éves férfibetegnél friss pitvari tachyfibrillációban sikeres kémiai kardioverziót végeztek. Másnap reggel a monitoron az alábbi jelenség(ek) volt megfigyelhető(k). Mi(k) ez(ek) a jelenség(ek)? Kell-e pacemaker és ha igen milyen típusút válasszunk?

Megoldásaitokat 2015. 04. 11-én éjfélig küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu emailcímre! Írjátok meg azt is, milyen álnéven szeretnétek részt venni az értékes nyereményekért zajló versenyjátékban!

Monitor érzékelési hiba

A legtöbb megfejtő helyesen vette észre azokat a jeleket, amik a monitor hibájára hívták fel a figyelmet. Lássunk ezek közül néhányat:

Coollog ezt írta:

"A feladványban szereplő görbén bár szerepel több „AV blokk”, ezek mellett kórtanilag nem értelmezhetően is hiányoznak hullámok. A legbizarrabb az első, második és harmadik sorban is feltűnő (valószínűleg) T hullám minden egyéb nélkül és a harmadik sor QRS komplexe T nélkül. Feltűnő, hogy a hiányzó hullámok helyén mértani egyenességű vonal van, nem egy élettani alapvonal. Szerintem a regisztrátumon nagy mennyiségű műtermék okozza az eltérések nagy részét, ha nem mindet, emiatt terápiás döntés meghozatalára mindenképpen alkalmatlan. [...]"

Lehet, hogy könnyebb volt a felismerés, amikor valamelyik hullámot "kettévágta" a teljesen egyenes alapvonal:

Appletini így fogalmaz:

"Három jelenséget emelnék ki, ami alapján valamilyen elvezetésbeli diszfunkcióra kell gyanakodnunk:
- sok esetben két ütés között, különösképp, ahol - látszólag - hosszabb pauza van, feltűnően egyenes és szabályos az izoelektromos vonal - ez még szembetűnőbb, ha összehasonlítjuk két egyértelműen egymást követő, rövidebb - vagy legalábbis fiziológiásnak tetsző - ciklushosszú ütés közti "T-P" szakasszal, ahol látható egy minimális alapzaj
- egy-két ilyen pauzát közelebbről is megnézve azt látjuk, hogy egy-egy hullám ugyan feltűnik, amit nem követ QRS - de ezek a kósza hullámok a morfológiájuk alapján nem P-, hanem T-hullámok, márpedig nyilván nincs repolarizáció előzetes depolarizáció nélkül
- a harmadik, egyben leglátványosabb érv a sorban utolsó görbe 4. ütése, ahol mintha a T-hullám fele le lenne vágva, utána pedig szabályos izoelektromos vonal következik."
Értelemszerű, hogy mindezek alapján pacemaker kezelést nem indikálunk.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!