Cardio Blog

VI/5 feladvány: Egy föl, egy le

| Nincs hozzászólás

Mi látható ezeken a görbéken? Mi a jelenség oka?

Megoldásaitokat 2014. 11. 22-én éjfélig küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu emailcímre! Írjátok meg azt is, milyen álnéven szeretnétek részt venni az értékes nyereményekért zajló versenyjátékban!

Swinging heart - nagy pericardialis folyadékgyülem

A számos helyes megoldás közül olvassunk most Dév 865-ét!

Mindkét EKG-n reguláris, keskeny QRS tachycardia látható, a fr. 136/min. A QRS-ek előtt P-hullámok láthatók,  morfológiájuk helyenként kissé eltérő (az első EKG-n a II. elvezetésben látható a legjobban). A PQ távolság 120 msec. A QRS-ek 80 msec szélesek. Ezek alapján sinus tachycardiáról lehet szó. A QRS-ek amplitudója, helyenként a kitérésük iránya ütésről ütésre változik. Szerintem elektromos alternans-szal állunk szemben. Ezek mellett low voltage is látható (I, III, aVL-ben a legszembetűnőbb). Mindent egybevetve a betegnek szerintem masszív pericardiális folyadékgyüleme, esetleg pericardiális tamponádja van, a fenti elváltozások együttes fennállásakor ezt kell az elsők között kizárni. Az elektromos alternans oka a szív "billegő" mozgása a folyadékgyülemben ("swinging heart"), mivel eközben változik az elektromos vektor iránya, a tengelyállás, a szív távolsága az EKG eletródáktól.

A QRS alternans ezen formája tehát azzal magyarázható, hogy a pericardiumzsákot óriásira tágító folyadékgyülemben a szívnek van helye ütésről ütésre megváltoztatni a pozícióját, a szívburokban táncol, ingázik. Ezt a jelenséget swinging heart- nak nevezik. Ekkora mennyiségben felgyülemlett fluidum már gyakran okoz tamponádot, ezért a swinging heart sürgősségi echocardiographiás vizsgálat indikációját képezi. Elkülönítendő az egyéb okok miatt létrejövő QRS alternanstól. Elektromos QRS alternanst eredményezhet például intermittáló fasciculus blokk, intermittáló WPW, vagy kamrai bigeminia fúzionáló ütései, stb. (Korábban hasonlót például ebben és ebben rejtvényben is láthattunk.)

A jelentős pericardialis folyadékgyülem felismerésében a low voltage tendencia segíthet, a klinikum mellett a tachycardia utalhat tamponádra. A low voltage okairól korábban itt olvashattunk.

Íme az EKG pericardiocentesis után, amikor  már nincsen tamponád:

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!