Cardio Blog

VII/18 Generátorcsere

| Nincs hozzászólás

A következő feladvány Clemens Marcell anyagából származik. Mi magyarázza a DDD pacemaker generátorcserén átment betegnél látható EKG eltéréseket?

Megoldásaitokat 2016.05.14-én éjfélig küldhetitek el az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre! Mindenképpen írjátok meg, milyen álnéven szeretnétek részt venni az értékes nyereményekért folyó versenyjátékban!

Egy más típusú elektródacsere

Olvassuk Cerruti megfejtését!

Az EKG regisztrátumon leginkább az tűnik fel, hogy kétféle spike (pl. V3-ban egy nagyobb, majd kb. 0,16 s-mal később egy kisebb spike) kapcsoltan követik egymást. Ez a kettő tagból álló "spikecsoport" a regisztrátumunkon végig regulárisan ismétlődik. A spikecsoport első tagja valamennyi rögzített alkalommal egy BTSZB morfológiájú QRS-t generál, vagyis a kamrákat sikerrel ingerli. Ami furcsa, hogy ezt a kamrai ingerületet létrehozó spike-ot 0,16 s- mal követi egy másik spike, amely első blikkre talán még ineffektívnek is tűnhet, tüzetesebben szemlélve azonban (főleg az I-aVL-V3-6 elvezetésekben) egy apró, P-hullámnak is megfelelhető egyenetlenség sejthető az ST szakaszon, ill. a T-hullám kezdeti, felszálló szárán. Ezek alapján felmerül, hogy a DDD pacemakerrendszer előbb a kamrát, majd ezt követően a pitvart ingerli. Figyelembe véve azt is, hogy generátorcsere történt, véleményem szerint ezen szokatlan EKG eltérés azzal magyarázható, hogy a generátorcsere során a jobb kamrába futó elektróda véletlenül a DDD generátor pitvari kimenetéhez, míg a pitvarba futó elektróda a generátor kamrai kimenetéhez lett csatlakoztatva (az elektródák "fel lettek cserélve"). Emiatt a generátor először "az általa pitvarinak gondolt" elektródával a kamrákat ingerli, majd a "kamrainak gondolt" elektródával a pitvarokat.

A beteget ilyenformán reoperálni szükséges, hogy a pitvari elektróda a pitvari kimenethez, a kamrai elektróda a kamrai kimenethez kerüljön.

Érdemi hozzáfűznivaló talán nincs is.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!