Cardio Blog

Step-and-shoot pitvarfibrillációban

| Nincs hozzászólás

A 70 éves férfi beteg atípusos mellkasi panaszok miatt jelentkezik klinikánkon. Tekintettel a közepes cardiovascularis rizikóra nem invazív coronarographia (Szív-CT) elvégzése mellett döntöttünk. A beteg permanens pitvarfibrillációban szenved, ami azonban az irregularis szívritmus miatt a szív-CT relatív kontraindikációját képezi. A nemzetközi ajánlás pitvarfibrilláló betegeknél retrospektív EKG kapuzást javasol dózismoduláció nélkül. Ez a scannelési technika kb 20 mSv effektív sugárterheléssel jár.

A széles detektorpanellel rendelkező CT berendezések (256 és több szelet), a gyors felvételezés valamint a modern arrhythmia detekciós algoritmusok segítségével azonban diagnosztikus minőségű képet kaphatunk, akár step-and-shoot felvételezési technikával is. Ezen utóbbi felvételezési technikával a sugárdózis jelentősen csökkenthető (1-5 mSv).
A panel bal oldalán az RR távolságok változása látható a scan időtartama alatt. A pitvarfibrilláció miatt az RR távolságok szabálytalan módon követik egymást. (Szabályos ritmus vízszintes vonalként ábrázolódna). Step-and-shoot felvételezési módot alkalmaztunk és a pirosan jelzett vastagabb szakaszok jelzik a felvételezés időpontjait. A jobb oldali panel az EKG jelet mutatja. Az arrhythmia detekciós algoritmusnak köszönhetően a masodik lépést a scanner megismételte, mivel az systoles fázisra esett.
A 3D rekonstrukció, amely jobb domináns, szabályos eredésű és lefutású coronaria rendszert mutat. A képminőség kiváló, érdemi mozgási műtermék nem látható
A 2D coronaria “térkép” a bal és a jobb coronariakat egy síkban mutatja. Jelentős fokú coronaria atherosclerosis, lumenszűkület biztonsággal kizárható.
A bal elülső leszálló ág (LAD) kanyarodó multiplanáris képe, amelyen a bal főtörzs (LM) oszlásban látható egy kis méretű nem calcificalt plakk. A plakk nem okoz érdemi lumenszűkületet.
A jobb coronaria (RCA) kanyarodó multiplanáris képe, amelyen érdemi atherosclerosis nem ábrázolódik.
A vizsgálat összességében enyhe fokú coronaria atherosclerosist írt le, jelentős fokú stenosis kizárható volt. A betegnél további inavzív vagy nem invazív vizsgálat elvégzésére nincs szükség. Secunder preventios terápia beállítását követően otthonába bocsátottuk.
Szerzők: Dr. Panajotu A., Dr. Maurovich-Horvat P.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!