Cardio Blog

A nagyszerű imitátor aorta vitium és coronaria betegség szerepében

| Nincs hozzászólás

A 46 éves férfit, akinek anamnézisében jelentősebb belgyógyászati megbetegedés nem szerepel, típusos mellkasi fájdalom, pozitív ergometria miatt vettük fel. Státuszából az aorta felett hallható holodiasztolés zörej, és a 140/45 Hgmm-es vérnyomás emelendő ki. Echocardiográfiával tág, volumenterhelt bal kamra látszott (Dd: 61 mm, Ds: 35 mm, EDV: 191 ml, ESV: 68 ml, EF: 65%) jó systolés funkcióval, falmozgás zavar nem volt.

 

 

 

Jelentős aorta regurgitáció (AR) ábrázolódott (video 1. és 2.), annak minden mérhető elemével:

- nyomásfelezési idő (pressure half-time [PHT], ami minél rövidebb, annál súlyosabb a regurgitáció) 238 ms volt

- az aorta descendensben holodiastolés reverz flow ábrázolódott magas végdiastolés sebességgel (ábra 1.)

- vena contracta 9 mm (ábra 2.)

- PISA radius 9 mm 30,8 cm/s-nál (ábra 3.)

- a bal kamrai kiáramlásban mért VTI (velocity-time integral) 32 cm volt, ami szintén jelentős volumenterhelésre utal (ábra 4.).

A regurgitáció mechanizmusa az aorta gyök tágulat volt: az anulus 23 mm, a sinus Valsalva 38 mm, a sinotubularis junctio 36 mm, az aorta ascendens 39 mm-nek adódott. A billentyűn jelentős eltérés nem látszott, a jobb coronariás tasak volt kissé megvastagodva. Az echo kép, és a panaszok alapján műtéti indikáció fennállt az aorta billentyű cserére, ezért diagnosztikus coronarográfiát végeztünk. Ennek során a bal főtörzs kritikus eredési szűkületét találtuk (olyannyira kritikus, hogy a katéter behelyezését követően 120 Hgmm vérnyomásesés következett be), ezen kívül a jobb koszorúsér is szignifikáns szűkülettel ered (ábra 5.). Az erek további szakaszai épek voltak. Aortogáfia megerősítette a jelentős AR-t (video 3.). A látott kép (rizikófaktorok nélküli, fiatalember, tág aorta és aorta gyök, következményes jelentős AR, mindkét oldali eredési coronaria szűkület) felvetette az aortitis gyanúját. VDRL vizsgálatot végeztünk, melynek erős pozitivitása miatt részletes lues szerológiát végeztünk, ahol mind az aspecifikus (PRP), mind a specifikus (ellenanyag kimutatás ELISA módszerrel) tesztek igazolták a Treponema pallidum fertőzést. Konzultálva a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájával a beteg két alkalommal, egy hét szünettel im. Benzetacil-penicillint kapott. A kezelést követően sikeres CABG (LAD-ra a bal art. mammaria interna, a bal r. posterior descendensre vénás graft került) és aorta műbillentyű (27-es Sorin Bicarbon – a tág aorta gyökbe az egyik legnagyobb méretű műbillentyű került) beültetésen esett át. A műtéti leírásban megjegyzik, hogy a coronaria szájadékok extrém szűkek, nem canülálhatóak, az aorta fal megvastagodott. Szövettani mintavétel is történt, mely krónikus gyulladásos eltéréseket igazolt.

Négy hónappal a műtét után a beteg jó általános állapotban van, terhelhetősége közel normális, mellkasi panasza nincs.

A szifiliszes fertőzések száma az elmúlt 10 évben növekvő tendenciát mutatott, 2013-ban 6,3 fő /100000 lakos volt az előfordulása (míg 2007-ben 3,9/100000). Cardiovascularis szifiliszt csak 2006-ban és 2012-ben jelentettek be 1-1 főt. Nem hiába nevezte Dr. William Osler a szifiliszt a „nagyszerű imitátor”-nak, hisz a primer tünetek nem túl feltűnőek, fájdalmatlanok, és maguktól eltűnnek. A cardivascularis manifesztáció, ami már a harmadik stádiuma a betegségnek, 10-20 évvel a primer fertőzés után jelenik meg. Direkt rákérdezésre a betegünk visszaemlékezett, hogy 10-15 évvel ezelőtt volt egy fájdalmatlan „seb” a nemiszervén, mellyel orvoshoz is fordult, de specifikus kezelést nem kapott. Neurológiai vizsgálat során neuroszifilisz, ami szintén a betegség késői stádiumában jelentkezik, nem igazolódott betegünknél.

Terápiája igen egyszerű: penicillin.

Érdekesség kedvéért, híres emberek, akiknek lues fertőzésük volt: Ady Endre, Munkácsy Mihály, egyesek szerint Semmelweis Ignác is, Nietzsche, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Édouard Manet.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!