Cardio Blog

VI/18 feladvány: mi látható ezen a görbén?

| Nincs hozzászólás

Mi látható ezen a görbén?

Megoldásaitokat 2015. 05. 23-án éjfélig küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu emailcímre! Írjátok meg azt is, milyen álnéven szeretnétek részt venni az értékes nyereményekért zajló versenyjátékban!

Műszaki hiba

Olvassuk most Coollog megfejtését:

A végtagi elvezetések és a V1 gyakorlatilag élettaniak. A V2-6 elevezetésekben egy kis "egyen-QRS" előzi meg az egyébként szintén élettaninak tűnő QRS-eket. A járulékos QRS-ek a V1 egyetlen normális komplexusával esnek egyidőbe a görbén. Az, hogy ezek a jelek nem láthatóak minden elvezetésben, az "eredeti" QRS-ekhez kapcsoltak (nincs saját frekvenciájuk), illetve a p-k szabályos helyükön mindenhol felismerhetőek,  arra utalnak, hogy valamilyen elektromos zajt, műterméket láthatunk. Durván műtermékes EKG valószínűleg más eltérés diagnózisára is nagyon limitáltan alkalmas, de talán említhetőek a mellkasi elvezetések viszonylag magas T-hullámai, amelyek egyéb tünet hiányában paraszimpatikus túlsúlynak is betudhatóak, illetve a V5-6 descendáló ST-je (strain?).

Nincs is nagyon mit hozzátenni a fenti gondolatokhoz. A szinkronpontok vizsgálata az egyes elvezetésekben mindig nagyon sok segítséget jelent a korrekt elemzésben. Ha valaki meg tudja mondani, mi áll ennek a technikai hibának a hátterében, kérem írja meg!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!