Cardio Blog

Harmadik rejtvény

| Nincs hozzászólás

Harmadikra hármat.

Mindegyik EKG-n ugyanaz látható. A fiatal férfiaknak érdemi cardiovascularis rizikójuk nem volt. Mi a diagnosis?
Az ekg.megfejtes@gmail.com -ra küldött megfejtéseitekben egy szót várok. Kifejtés, gondolatmenet utána jöhet.

Esetleges kérdéseiteket pedig majd a 2 hét múlva postolt elemzés után a hozzászólásokban tudjátok feltenni. Az újonnan becsatlakozóktól pedig azt kérem, hogy írják meg, milyen néven szeretnének részt venni a versenyben! A verseny állását e rejtvény megfejtése után teszem közzé.

Harmadik rejtvény megfejtés

Pericarditis

Most "Andante" és "Eni" egymásnak részben ellentmondónak tűnő elemzéséből és "Béla" leírásából idézek:

"Szerintem pericarditis ( első fázisa, első naptól 2 hétig kb )
Jól látható a kiterjedt ST eleváció mellett a PR szakasz depressziója:  II, aVF , V2-6 elvezetésekben, ill  a PR szakasz elevaciója az aVR-ben."

"...szerintem a megoldas pericarditis.
Ami feltunik, hogy igazabol nem ST-elevatiokat, hanem PQ-szakasz depressiokat latunk, mivel az ST es TP-szakasz egy vonalban vannak, valamint ezeket sok elvezetesben latjuk egyszerre. Fiatal ferfiakrol es errol az ekg keprol leven szo, en erre gondolok."

"A pericarditis elsősorban a PR eltérések miatt gyanús. A MI ellen szól a Q hullám abnormalitás hiánya, a rizikófaktorok hiánya és az egyébként normálisnak tűnő ekg."

A berajzolt segédvonalakkal talán még inkább szembetűnővé válnak a PQ szakasz eltérések.

Azt, hogy az anterolateralis elvezetésekben láthatunk-e pathologiásnak tartható -a pericarditisre jellemző konkáv- ST elevatiot, vagy pedig a fiataloknál nem ritkán előforduló korai repolarisatioról van szó, ki-ki ítélje meg maga. Az előző mellett az szól, hogy az ST elevatio mértéke eléri a T hullám amplitúdójának 1/4-ét (második EKG), az utóbbi mellett pedig az, hogy a J-pontnak megfelelő helyen megfigyelhetünk egy prominens "puklit" (ezt a normál variáns, korai repolarisatio jellegzetességének tartják: utolsó ábrán nyíllal jelölt részek).


Mindazonáltal ne felejtsük el, hogy PQ depressiot/elevatiot pitvari infarktusban is láthatunk!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!