Cardio Blog

Negyedik rejtvény

| Nincs hozzászólás

A Cardioblog továbbra is azt vallja, hogy nincs EKG beteg(vizsgálat) és klinikum nélkül. Próbáljunk meg/merjünk most azonban csupán az EKG ismeretében döntést hozni a kvíz kedvéért!

A páciens:

  • A: ártalmatlan EKG elérése alapján sürgősségi osztályról/rendelőből otthonába bocsátható, további vizsgálatot nem igényel;
  • B: sürgősségi osztályról/rendelőből otthonába bocsátható, EKG eltérése miatt kardiológiai járóbeteg rendelés keretén belül elektív időpontban Holter vizsgálatot igényel;
  • C: EKG eltérése miatt hospitalizációt igényel, belgyógyászati/kardiológiai osztályra helyezendő;
  • D: EKG eltérése miatt hospitalizációt és monitorizálást igényel intenzív osztályon/őrzőben.

A válaszotok után kérem, írjátok meg, milyen elváltozás látható az EKG-n!

Az újonnan jelentkezőknek: ekg.megfejtes@gmail.com e-mail címre küldjétek a megfejtést ill., hogy milyen néven szeretnétek a versenyben részt venni!

Negyedik rejtvény megfejtés

Hosszú QT, T alternans * (+ inkomplett JTSZB + légzési arrhythmia)

Sokan észrevettétek az EKG-n látható

  • inkomplett JTSZB-ot, aminek okaként leggyakrabban jobb szívfél terhelés, akár perzisztáló pitvari septum defektus állhat, sokszor megfigyelhetjük edzett sportolóknál, illetve mesterségesen is előállíthatjuk: egy bordaközzel feljebb helyezzük a V1-2 elvezetéseket;
  • légzési arrhythmiát, amikor belégzésben legalább 10%-kal nagyobb a frekvencia, mint kilégzésben (természetesen úgy, hogy a P hullám morphologia lényegében nem változik).

Miután e két eltérés már a "horgunkra akadt", időzzünk el a különböző intervallumok és amplitúdók méricskélésénél is!


Különösen a szaporább szívfrekvenciánál szembeötlő, hogy a T hullám vége jelentősen túlnyúlik a közrefogó két QRS közti távolság képzeletbeli felezővonalán.

A másik feltűnő jelenség az azonos elvezetésben, azonos QRS amplitúdónál megfigyelhető jelentős T hullám nagyság változás.

A QTc számításához hasznos link, egyben részletezi a QT megnyúlás főbb okait is: http://www.mdcalc.com/corrected-qt-interval-qtc

Megbeszélés:

A hosszú QTc (<0,44 sec) torsade de pointes kamrai tachycardiára hajlamosít. A nem ritkán társuló T hullám alternans önmagában is fokozott kamrai tachyarrhythmia rizikót mutat, az elektromos instabilitás jele.

Ha megnézzük röviddel a rejtvényben szereplő EKG után készített második és harmadik görbét, akkor megbizonyosodhatunk arról, hogy valószínűleg akkor jártunk el helyesen, ha a beteget monitorizálásra alkalmas egységbe helyeztük további vizsgálatra és kezelésre.

* Update: a rejtvényben szereplő T-hullám nagyság változás NEM T alternans, mert az definíció szerint akkor van, ha a hullámok alakja ütésről ütésre 2:1 arányban alternálva megváltozik. Ebben az esetben fokozatosan csökkent ill. növekedett. Ha tudja valaki, ezt hogy hívják, írja meg izibe'!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!