Cardio Blog

II/11. feladvány: mivel gyógyítsuk?

| Nincs hozzászólás

92 éves Albert bácsink legalább 30 évet letagadhatna a korából. Kifejezetten jó karban lévő, aktív feltaláló. (Medikusok max. 70-nek tippelték.) És még legalább addig szeretne élni, amíg be nem fejezi élete fő találmányát, ami titok(!) -de Albert bácsi nem skizofrén és nem is mániákus. Régóta ismert prostata carcinomája miatt havonta “injekciókat kap” és esténként alfa blokkolót is szed. Kizárólag éjszakai vizelései kapcsán rendre praesyncope szerű tünetegyüttesei voltak. Emiatt és mert 25 éve volt egy inferior infarktusa, kardiológiai járóbetegrendelésre utalták. Igaz azóta egyszer sem volt anginaszerű panasza, vagy szívelégtelenségre utaló. Echocardiographia kifejezetten jól működő bal kamrát vizualizált vitium nélkül. ASA-t, statin-t, kis dosis béta blokkolót kap korábbi infarktusa miatt. Laborparaméterei kiválók. Vérnyomása orvos által kontrollálva rendre 110/70Hgmm. CDS (carotis duplex scan) meszes plakkokat, előrement atherosclerosist talált, de interveniálható szignifikáns szűkületet nem. Holter monitorozás alvás alatt, az éjszakai órákban Mobitz I-es periodicitást regisztrált panasz nélkül. Területi kardiológiai ambulanciáról pacemaker implantációra jegyezték elő. A varratszedés után három nappal a korábbiaktól egyértelműen különbözőnek megélt és elmesélt, praesyncopéval, álló helyzetben kis látászavarral járó panaszok: gyengeség, torokban gombóc érzés, irány nélküli szédelgés kezdődött hirtelen most délelőtt 11 órakor. Mentő kiérkezésekor már panaszmentessé vált, de azért SBO-ra, majd onnan osztályunkra került.

Osztályos megfigyelésünk második napján már rendre visszatért friss panasza, amit EKG-val eleinte nem tudtunk elcsípni, de filiformis pulsusát tapintva 110/min környékinek számoltuk. Így rajta hagytuk az EKG-t, és vártuk a paroxismust (aznap az összes Holter használatban volt). 25 perc múlva sikerült rögzíteni ritmuszavarát. Lássuk most a regisztrátumot, amit az előző rejtvény megfejtésében leírt Lewis elvezetés haszálatával készítettünk (ezt csak azért írom, hogy ne gondolkozzunk a tengelyálláson- amúgy sem az most a lényeg)!

Megválaszolandó kérdések:

  • milyen ritmuszavar látható az EKG-n?
  • milyen pacemakere van Albert bácsinak?
  • akutan hogyan terminálhatjuk Albert bácsi ritmuszavarát anélkül, hogy gyógyszert adnánk vagy a nyakát nyomogatnánk (emlékszünk, ugye, a CDS eredményére)?

 

Megfejtést az ekg.megfejtes@gmail.com címre küldjetek 2011.02.12-én éjfélig! Új jelentkezők írják meg, milyen néven szeretnének a játékban résztvenni.

 

II/11. megfejtés: Delejezzünk! Pacemaker mediált (endless loop) tachycardia

Hurrá! Eljött a mi időnk! Mi is végezhetünk MÁGNESTERÁPIÁT! Végre talán válhatunk valakivé azok szemében is, akik jobban hisznek a titokzatos megmagyarázhatatlanban, csilliószorosára higított anyagok gyógyító hatásában, a lúgosításban, a kristályokban, az oxigénnel dúsított H2O-ban, a kézrátételben, mint a bizonyítékokon alapuló orvoslásban. Csak legyen a mancsunkban egy mágnes!

A magyar nyelv csudálatos. Nézzük, mit ír az értelmező kéziszótár:

delej A mágnesség régies elnevezése.
delejes Titokzatos módon vonzó. Választékos vagy irodalmi nyelvezetben bukkan fel.
delejez Mágnesez régies elnevezése. Nyelvújítás kori mesterséges alkotás: a két mágneses sarkot, a delet és az éjszakot fogja egybe. Származékaival együtt elavult.

Betegségükben kilátástalan, reményvesztett embereken mágiával delejezéssel az alant részletezettek szerint tollasodnak a kuruzslók segítő szándékű szakemberek:

Személyes tapasztalatom híján véletlenül sem állítom azt, hogy a fentiek nem hatnak semmit sem (megelőzendő minden fajta hírnévrontási pert), de úgy gondolom, érdemes fontolóra venni azt a megfigyelést, hogy ha egy gyógyszer keserű, nagy és nehéz lenyelni, svájci, rikító piros, drága vagy csíp, valószínűleg nagyobb placebo hatással bír. Egy volt nővérünk kiváló effektussal gyógyított krónikusan hospitalizálódott, többszörösen kivizsgált, tünetképző betegeknél szinte minden panaszt egy nagy pohár vízzel lenyeletett tic-tac-kal. Közben hangsúlyozta, hogy "csak egyet szedjen be, mert nagyon erős"...

Elnézést kérek a szakmabéliektől (is) az elkalandozásért! Most lássuk ISTI, majd Chewyd megoldását, ők mit és hogyan gyógyítanának egy mágnessel a II/11-es feladványban szereplő görbe tulajdonosánál, Albert bácsinál!

Szerintem Albert bácsinak VDD PM-je van, az EKG-n pedig "pacemaker-tachycardia" látható (a "reentry"- kör anterográd szára a PM, retrográd pedig retrográd VA vezetés zajlik az AV csomón keresztül). Akutan a PM fölé helyezett mágnessel szüntethető a tachycardia.

nos tömören:
a.: pacemaker mediált tachycardia (PMT) (I-ben mintha retrográd p-k is látszódnának)
b.: AVB miatt valószínű DDD pacemakert kapott, ennek a hibája ... pmt
(csatoltam egy cikket, amiben van egy elfogadható ábra, hogy mit ért félre a pacemaker egy meglassult AV átvezetésnél, és hogy lesz belőle pmt)
c.: megoldás: gondolom, nincs közelben egy iskolai patkómágnes vagy bármilyen ferromágneses anyag (oly nagy mértékben paramágneses, hogy maga is lehet aktív mágnes; pl. mágnesvasérc Fe3O4), ezért kibattyogsz a nővérszobába a hűtőhöz és leakasztod a legutóbbi zabpehelyhez kapott hűtőmágnest, vagy elegánsabb, ha azt rakod rá, amit a CVC-ben kapsz ajándékba

Mostani rejtvényünk sem volt túlságosan nehéz: aki még sosem látott ilyet, de vette a fáradtságot, hogy egy keresőprogramba pepötyögje, hogy pacemaker meg tachycardia, az az első helyen kidobott cikkből már tájékozódhatott is. Részletesen lsd. Chewyd megfejtésében lévő citálást. Röviden pedig a következőképp foglalható össze:

Pacemaker (endless) loop tachycardia: VDD/DDD üzemmódban működő pacemakereknél egy kamrai extrasystole (VES) a saját ingerületvezető rendszeren a pitvarba, retrográd terjed, amit a kétüregi pacemaker pitvari elektródája érzékel és a pacemakeren keresztül a kamrai elektródán át levezet. Ez újabb kamrai stimulációt eredményez, ami újra felvezetődik a pitvarokra létrehozva ezzel egy végtelen hurkot, aminek a leszálló szára a kamrai elektróda, a felszálló szára pedig a saját ingerületvezető rendszer. Lsd. ábra:


Vegyük észre a retrográd P-ket a QRS-ek tövében! (vigyázat Lewis elvezetés!)

Mint ahogy már korábban olvashattatok róla a "bonyolultabb" pacemakerek egyszerűsített funkcióra (jelen esetben V00/D00) váltásához elegendő egy mágnest a pacemaker fölé helyezni. Ezzel akutan megszüntethető a ritmuszavar. Végleges megoldást pedig a pacemaker programozás változtatásával lehet elérni (ínyencek kedvéért: a postventricularis pitvari refrakter periódus (PVARP) megnyújtásával, vagy az AV átvezetés lerövidítésével).

A sztori vége: Albert bácsi, a feltaláló nemrégiben belátogatott hozzánk és hozott nekünk ajándékba két átmágnesezett vasdarabot, mert annak idején az osztályunk költözése folytán elveszett a mi mágnesünk (azóta meglett), úgyhogy valóban egy hűtőmágnessel gyógyítottunk.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!