Cardio Blog

II/18. feladvány: folyamat

| Nincs hozzászólás

Nézzük végig az egymás utáni napokon készült EKG-kat! Mi a jelenség(ek) lényege? Troponin pozitivitás, illetve echocardiographia során falmozgászavar nem volt.

Két nappal később
Újabb két nappal később

Megoldásokat az ekg.megfejtes@gmail.com címre küldjetek 2011.05.21 éjfélig!

II/18. megfejtés: pitvari fibrillofluttern frekvenciafüggő BTSZB-kal + cardiac memory

Lássuk ISTI megoldását:

A II/18-as feladvány EKG felvételein szerintem pitvari fluttern látható, magasabb frekvenciánál frekvenciafüggő bal Tawara szárblokkal. A 2. és 3. EKG-n a szárblokk nélküli levezetett ütéseknél inferior elvezetésekben látható neg T-k lehetnek "post pacing negativ T hullámok", bár ez inkább precordialis elvezetésekben szokott lenni

A pitvari fibrillofluttern (korábban itt) már a felvételi EKG-n felismerhető volt. A V1-ben az alapvonalon jól látható, és a T hullámokat is deformálni képes F hullámok az inferior elvezetésekben alig észrevehetők, így semmiképpen sem típusos fluttern (korábban itt- tizedik eset). A kb. 135/min átlag kamrafrekvenciát eredményező ritmuszavar bal Tawaraszár blokkal (BTSZB) vezetődik le.

Az antikoaguláció és frekvenciakontroll bevezetésével együtt a tachycardia esetleges reverzibilis okait kutatjuk (exsiccosis, ionzavar, thyreotoxicosis, hypoxia). Alacsonyabb frekvenciánál érdemes echocardiographiát végezni, mert a falmozgások korrektebbül értékelhetők. A BTSZB-ból adódó asynchron septummozgáson kívül falmozgászavar nem volt. Szívspecifikus necroenzimemelkedés sem volt észlelhető. Így a szívinfarktus kizárható volt.

Alacsonyabb szívfrekvenciánál a bal Tawaraszár már képes bizonyos ütéseket levezetni, így a QRS keskennyé válik. A hozzájuk tartozó T-k viszont negatívok. E jelenség hátterében az infarktus kizárása után legnagyobb valószínűséggel a cardiac memory jelölhető meg. Korábban részletesebben a cardiac memory-ról itt olvashattatok. Frekvenciafüggő szárblokkal pedig korábban itt (tizedik eset) találkozhattunk.

Pontok: ISTI:1, Béla: 1/2.

A szezon a végéhez közeledik. Idén is értékes nyeremények várnak a legtöbb helyes megfejtést beküldőkre:

  • Medvegy Mihány, Simonyi Gábor: Érdekes EKG-k - Érdekes Esetek (frissen megjelent könyv a szerzők Cardioblog győztesének ajánlott dedikálásával!)
  • Farsang Csaba: A Hyperonia Kézikönyve (2010)
  • 2011-es Kardiológiai Útmutató (A Kardiológiai Szakmai Kollégium érvényben lévő legfrissebb diagnosztikus és terápiás ajánlásai kardiológiai kórképekben CD melléklettel)
  • Tracey B. Hopkins: Diagnosztikai vizsgálatok kalauza (Gyakorlati útmutató a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokhoz, valamint a betegtájékoztatáshoz - zsebkönyv)
  • Szívhangok CD-k

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!