Cardio Blog

III/7 feladvány: BPP

| Nincs hozzászólás

Következzen egy olyan rejtvény, amit kis figyelmességgel, méricskéléssel meg is lehet fejteni! Mi látható ezen a görbén?

Segítségül az ellátás utáni regisztrátum:

Új versenyzők írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni a játékban! A megoldásokat még idén :) küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre!

Kívánok békés Karácsonyt az Olvasóknak és nyugodt napokat az ünnepek alatt szolgálatban lévőknek!

Blokkolt bal alsó pitvari parasystolia

Ebben a rejtvényben egy kifejezetten ritka anomáliával találkozhattunk. Korrektül értelmezni azonban csak akkor lehetett, ha kellően figyelmesek voltunk és méricskéltünk. Akkor ilyen megállapításokat tehettünk:

Vhamoss megfejtése:

Első ránézésre pitvari parasystolia látható (P'), [...]. A P'-k morfológiája alapján bal alsó pitvari eredet valószínűsíthető. Az EKG közepe táján lassul a szívfrekvencia, ezt légzési arrythmiával magyarázom (enyhébb fokban, de a második sinusos EKG-n is látható) [...]

Passacaglia megfejtése:

ugyan nincs most nyomtatóm, monitoron meg nem szerencsés annyira számolgatni, de úgy néztem, hogy két pitvari ingerforrás van - egy kb. sinus csomónak megfelelő jobb fent, és egy bal lent, ami úgy 120 körüli frekvenciával szeretne működni [...]

Az alapvetően inkomplett jobb Tawara szárblokkal levezetett légzési arrhythmiás görbén a QRS-ek előtt rendre láthatunk egy gyönyörű sinus P-t, de a T és U hullámok után látható egy másik P', aminek polaritása minden elvezetésben a sinus P fordítottja. A sinuscsomó a jobb pitvar tetején van, a másik P'-k forrása pedig a bal pitvar alja. Amit észre kellett venni, hogy a bal alsó pitvari góc kisülése nincs összefüggésben a sinus P-vel. A legjobb elvezetés ennek felismerésére ez esetben valószínűleg az aVR volt. Figyeljük meg a következő QRS morphologiákat:

Jól látható, hogy a középsőhöz képest az első végét és az utolsó elejét torzítja a bal alsó pitvari kiindulású P'. Ha elkezdünk méricskélni, és a jól látható P'-P' távolságokat megfelezzük, rendre vagy a QRS-be esően, vagy annak elejét vagy végét torzítóan egy ~120/min frekvenciájú aktivitást láthatunk. Tehát ez nem egy bigeminia és nem lehet szó járulékos kötegen visszavezetődő aktivitásról sem, hiszen egy P-re két P' jut, az utolsó QRS előtti P-P' reláció pedig a P-k és a P'-k disszociáltságát is jelzi. Ez nem más, tehát, mint egy bal alsó pitvari blokkolt parasystolia.

[caption id="attachment_1188" align="aligncenter" width="700" caption="nagyobb mérethez kattints a képre!"][/caption]

 

Nagyon érdekes, hogy a légzési arrhythmia a P'-k (pirossal jelölve) esetén is érvényesül. Ezért is volt nehéz ez a feladvány. Gratulálok a helyes megfejtőknek!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!