Cardio Blog

III/6 feladvány: Trükkös

| Nincs hozzászólás

Propofol versenyzőnk szavával élve “trükkös” EKG következik. Ha azt kérdezném, hány hetes a magzat, valószínűleg a fejemet vennétek. A becsapós feladvány magyarázatát a mellkasi elvezetések fogják egyértelművé tenni. Ezek most hiányoznak. Próbáljuk meg így értelmezni, mi látható a görbén!

Az elvezetések jól vannak felhelyezve.

Megoldásokat 2011.12.17-én éjfélig küldjetek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre. Új versenyzők írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni a játékban!

Az is gondot okozhat, ha valami túl jól látszik...

A becsapós feladványok inkább érdekességük okán kerülhetnek egy EKG blogba. Kevés tanulsággal szoktak ugyanis járni. Nagyjából annyival, hogy érdemes az összes elvezetést végignézni (na, bumm...), mint ebben a korábbi feladványban.  Néha az is differenciáldiagnosztikai nehézséget kreál, ha valami túl jól látszik, mint ebben a korábbi rejtvényben.

Nem volt könnyű rájönni arra sem, melyik hullám micsoda. A III-s elvezetésekben például miniatürizált ciklusokat, az anyai szívveréssel szinkron dobbanó magzati EKG-ra hasonlító jeleket láttunk (ami egy leányregényben giccsbe forduló kép, szakmai szempontból pedig súlyos probléma lenne):

 

Talán a II-s elvezetés volt a legkevésbé félrevezető. Ha csak ezt tettem volna ki, mindenki gondolkodás nélkül vágta volna rá, hogy pitvari pacemaker QS komplexummal. Korrektül elkülöníthető az ST szakasz és a T hullám is.

Béla került a legközelebb a megfejtéshez. Olvassuk most, hogyan gondolkozott:

Nos én abból indultam ki, hogy jobb deviáció van méghozzá a no man's land-en. Ennek lehetne oka a rossz elektródafelhelyezés, ami ugye ki van zárva, emphysema, hyperkalaemia, kamrai tachycardia és pace-elés. A t hullám, akármelyik legyen is az nem jellemző hyperkalaemiára, VT nem látható. Marad az emphysema és a pacemaker. Én ez utóbbi mellett foglaltam állást, mivel a görbe ritmusos, noha a rajta fellelhető mintázatok a legnagyobb jóindulattal sem hasonlítanak p hullámra. Az első hullám, spike lehet a paceelés mintázata utána meg egy elég furcsa QRS következik... Legalábbis szerintem...

És íme a teljes EKG a végtagi elvezetésekkel együtt:

 

A mellkasiakon már egyértelmű, hogy ez egy kétüregi pacemaker, ami egy olyan emberben ketyeg, akinek kevés szívizma, annál több hegszövete van. Ez hozta létre a situs inversus cordisra hasonlító morphologiát. Ilyen konstellációval ebben a rejtvényben találkoztunk korábban. Következőleg, amikor azon sopánkodunk, hogy nem látszik jól a spike, jusson eszünkbe ez az EKG, ahol túl jól látszik!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!