Cardio Blog

Tizenkettedik rejtvény

| Nincs hozzászólás

Képzeljük el a következő történetet: Pisti kardiológus rezidens. Nagyon szorgalmas és kötelességtudó, ezért annak ellenére bennmarad ügyeletben subolni, hogy hat héttel ezelőtt kificamította a bokáját és csak pár napja kapott járógipszet. A sürgősségi osztályról felhelyeznek egy 82 éves, korábban cholecystektomizált, psoriasisos, Parkinson kóros, hypertoniás férfibeteget, akit dysuriás panaszok, láz, exsiccosis és önellátási képtelenség miatt részben szociális indokkal -és mert nem szedte a gyógyszereit- utalt be háziorvosa a kórházba. Amikor a betegszállítótól átvette a dokumentumokat, Pisti részletesen kikérdezte és megvizsgálta a beteget, meggyőződött a beteg kielégítő általános állapotáról és elkezdte megírni a beteg kórlapját a számítógépben. Közben a nővérek Pisti kérésére EKG-t készítettek. Ekkor hirtelen kirohan az EKG-t készítő nővér a kórteremből és ezt a görbét mutatja Pistinek aggodalmas tekintettel:

Véleményetek szerint mikor jár el helyesen Pisti:

A.) Azonnal felpattan a székből és -bár nagyon fáj a lába- rohan, ahogy tud a defibrillátorért és a sürgősségi kocsiért, közben utasít egy másik nővért, hogy értesítse a reanimatios team-et és az ügyeletvezetőt telefonon.

B.) Miután megtudja a nővértől, hogy a kielégítő általános állapotú beteg panaszmentesnek mondja magát, azonnal felpattan a székből és -bár nagyon fáj a lába- odasiet a beteghez, miközben utasítja a nővért, hogy szívjon fel egy fecskendőbe Cordarone-t és állítson össze egy Cordarone-os pumpát.

C.) Udvariasan megkéri a nővért, hogy húzzon le egy EKG-t a mellkasi elvezetésekkel együtt, miközben óvatosan feláll a székből és vigyázva, szépen lassan odasétál a beteghez arra gondolva, nehogy rásérüljön a bokájára, mert akkor később fog meggyógyulni és később válik teljes értékű gyógyító orvosává a társadalomnak.

Tizenkettedik rejtvény megfejtés

Parkinsonos beteg EKG-ja

(kamrai flutternt mímelő, végtagtremorból adódó műtermék)

 

Elsőként Zsisza megfejtéséből idézek:

na ehhez legalább hozzá tudok szólni :-) megfejtés: C
...az orvos sosem rohan, mert munkahelyi balesethez vezethet.

Majd lássuk FKV EKG elemzését:

A beteg Parkinson-kóros  és lázas is, minden oka megvan rá, hogy remegjen. Emiatt első ránézésre széles QRS tachycardiát vélhetünk felfedezni az EKG-n, de ha jobban megfigyeljük, a III-as elvezetésben észrevehetjük az alapvonal "recegése" mellett a valódi QRS-eket.

illusztráció:

 

 

Ha ezeket időben átvetítjük a töbi elvezetésre, azokban is felfedezhetjük az első pillantásra nem feltűnő valódi QRS-eket, leginkább aVF-ben...

Nosza, tegyük meg!

Az első pár segédvonalat behúztam:

...Érdemes lenne egy olyan regisztrátumot készíteni, amelyen nemcsak mellkasi elvezetések szerepelnek még, hanem a végtagiakat is a mellkas-hasra helyezett elektródákról vezetik el, talán némileg kiküszöbölve ezzel a végtagi tremort.

Szóval Pisti ne szaladgáljon gipsszel a lábán...

Pisti nem szaladgált, hanem megnézte a teljes görbét a mellkasi elvezetésekkel együtt:

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!