Cardio Blog

Tizenharmadik rejtvény

| Nincs hozzászólás

 

Megfejtéseiteket továbbra is az ekg.megfejtes@gmail.com e-mail címre küldjétek!

Tizenharmadik rejtvény megfejtés

Pitvari tachycardia 4-7:1 arányú, Weckebach periodicitást mutató blokkal

Béla megoldását figyeljük:

"...Szóval érdemes a V1 elvezetést nézni, mert ott lehet legjobban látni a csúcsos p-k viszonyát a QRS-ekhez. Ha az ember bejelölgeti a távolságokat, látható, hogy a PR távolság folyamatosan nő (0.08s-tól egészen 0.24s-ig), majd visszaállítódik az eredeti rövid 0.08-as időre. Ezek alapján az ember Mobitz I. másodfokú AV blokkra gondol, de ami zavaró, hogy nem feltűnő a nem átvezetődő, blokkolt ütés. Ha megnézzük a p-k közötti távolságot, ami konstans 0.28s, egy-egy 0.56s-os lyukra leszünk figyelmesek. Ez gyanúsan kétszer annyi, mint a 0.28 és ha bejelöljük a megfelelő távolságnál a p-t, az épp a QRS-re esik. Vagyis a nem átvezetett p a QRS-ben bújik meg. ..."

Az ábrán bejelöltem az első sorozat első P-jét és a két QRS-ben megbúvó, az adott QRS-eket deformáló P-ket, amik nem vezetődnek le a kamrákra: utánuk nem QRS jön, hanem egy újabb P.

Ebben az esetben egy pitvari tachycardia segítségével, már a testfelszíni EKG alapján meg tudjuk határozni a páciens az adott körülmények közötti AV átvezetésének Wenckebach pontját. Tehát azt a frekvenciát, ahol az adott vezető struktúra -jelen esetben valószínűsíthetően az AV csomó- minden ingerületet továbbvezet. Azaz most az AV csomó Wenckebach pontja -amikor már nem 1:1 arányú a pitvar-kamrai átvezetés- 180/min frekvenciánál van. Az AV csomónak az az egyik feladata, hogy "védje" a kamrát a túl szapora supraventricularis ingerületektől.

Tanulmányozzuk a sinusos EKG-n a P hullám morphologiáját az egyes elvezetésekben! P pulmonale-t állapíthatunk meg. Érdemes ezután ismét megtekinteni a rejtvényben szereplő görbét, hogy a V1-en kívül a többi elvezetésben is megtaláljuk-e a P-t.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!