Cardio Blog

Hetedik rejtvény

| Nincs hozzászólás

Ebben a rejtvényben nézzünk két látszólag hasonló EKG-t teljesen eltérő etiológiával!


A megfejtéseket továbbra is az ekg.megfejtes@gmail.com e-mail címre várom.

Hetedik rejtvény megfejtés

Azt hiszem e két EKG összevetésekor jó illusztrációkat találhatunk ahhoz, hogy elgondolkodjunk, mitől pozitív vagy negatív egy hullám, mikor nagy vagy kicsi, mikor van extrém jobb tengelyállás és, hogy mi is az a tükörkép jelenség.

1.: régi anterior és hátsó fali infarktus aneurymaképződéssel
2.: dextrocardia ischaemiás jelekkel

Most Feketekávé megfejtéséből idézek:

Szerintem az első EKG egy extensív anterior MI utáni állapot, a második pedig dextrocardia.

1. EKG: I, aVL, V2-V6 Q hullám. Végtagi elvezetésekben végig low voltage, mellkasiakban is csak a jobb kamrához közeliekben van normál méretű QRS. Ez a nagy mennyiségű bal kamrai izomvesztés következménye.  A jobbra mutató tengelyállás is emiatt van. A végtagiakban elsőre nagynak tűnő P hullámok tulajdonképpen normálisak, csak relatív tűnnek nagynak.

2. EKG: A mellkasi és bal oldali elvezetésekben itt is Q hullám van. Azonban a végtagi elvezetésekben normális nagyságú a QRS, mutatva ezzel, hogy az izomtömeg nagysága normális, a mellkasi elvezetésekben pedig balra haladva - ahogy távolodunk a szívtől - a QRS mérete fokozatosan csökken, V6-ban már alig látható. Tehát a Q hullám itt nem infarctus, hanem a dextrocardia miatt az ellentétes irányban terjedő ingerület következménye. Ugyancsak emiatt van a jobbra mutató tengely, a negatív T hullámok és az I, aVL-ben látható negatív P hullámok is.

Kiegészítést nem is igazán igényel, hacsak nem annyit, hogy az első EKG-n érdemes észrevenni a V1-ben látható RS komplexumot pozitív T-vel. Ez fel kell, hogy vesse hátsó fali nekrózis lehetőségét, ahol az R tulajdonképpen pathológiás Q tükörképe. A másik, hogy mindkét görbén látható ST eleváció. Az első esetben -ahol I-aVL, V2-6-ban QS látható értékelhető r hullám nélkül- aneurysmára utal. A második esetben pedig -az ischaemia jeleként- tulajdonképpen ST depresszió látható I-aVL-ben "fordítva", tükörképként.

A dextrocardia megállapításában sokat segít az I-aVL-ben látható negatív P -jelezve, hogy a pitvarokban balról jobbra terjed az ingerület, az extrem jobb tengelyállás ill. az, hogy a bal oldali mellkasi elvezetések nem látják a szívizmot (közte van egy tüdőfél). Az első görbén látható low voltage pedig a szívizomvesztés következménye, ez magyarázza a jobb tengelyállást is: kis túlzással csak az inferior falon maradt szívizomtömeg (r hullám).

Végül lássunk még egy dextrocardiás EKG-t itt I°AV blokkal. Itt pedig ha fordítva rakjuk fel az elvezetéseket ugyanannál a betegnél (nemcsak a mellkasi, hanem a végtagi elvezetéseket is).

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!