Cardio Blog

Nyolcadik rejtvény

| Nincs hozzászólás

Korábban szívinfarktus miatt primer koronária intervención átment, ismerten jobb Tawara szárblokkos, NYHA II-s stádiumú, 45%-os ejekciós frakciójú, szívelégtelen férfibetegnél gyógyszerelés opitmalizálása, felborult szénhidrát anyagcsere miatt intenzifikált inzulin kezelés beállítása történt az elmúlt egy héten. A kórházi tartózkodása alatt mindvégig panaszmentes betegnél távozása előtt kontroll EKG készült, ami a felvételihez képest jelentősen változott.

Mi a változás oka?

A megfejtéseket továbbra is az ekg.megfejtes@gmail.com e-mail címre küldjétek!

Nyolcadik rejtvény megfejtés: má'pedig ilyen állat nincs...

Elektródacsere

Ismét Feketekávé elemzéséből idézek:

"...A jobb (R) és a bal (L) kéz végtagi elvezetések fel vannak cserélve. I-ben negatív a P és Q-val indul a QRS. Nem konkordáns V6-tal..."

Má'pedig ilyen állat nincs. Mondta Sanyibá, amikor kiment az állatkertbe és meglátta a zsiráfot.

Nagyon sok magyaráznivaló nincs.

Az I-aVL és V5-6 elvezetések "barátok". Olyan nehezen képzelhető el, hogy a P, a QRS, az ST és a T egymás tükörképei I-aVL-ben és V5-6-ban. A változás oka tehát jelen esetben technikai malőr. Ilyenkor kedvesen megkérjük az EKG asszisztenst, hogy helyezze fel megfelelően az elektródákat, és ismételje meg úgy a vizsgálatot.

Említést érdemel továbbá az interpolált VES, aminek kialakulását elősegíti a bradycardia. Másik lehetőségként felmerül kamrai parasystole is.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!