Cardio Blog

Hatodik rejtvény

| Nincs hozzászólás

Az előző rejtvényre nem érkezett helyes megfejtés. Kérésetekre most ismét egy látványos, sikerélménnyel kecsegtető görbét rakok ki.

Remélem, ezzel egy kis melegséget viszek a szívekbe :), kint úgyis már nagyon hideg van. Egyben kívánok mindenkinek békés Karácsonyt/ünnepeket!

Hatodik rejtvény megfejtés

Hypothermia

Ismét Enitől idézek:

"A megfejtés: a beteg hypothermiás, ezek okozzák az ekg-elváltozásokat.
Sinus bradycardia látszik (P-hullámok leginkább V1 és V3-ban kivehetők, az alapvonal "recegése" műtermék, ami a beteg remegésébtől lehet). PQ-táv határeset (én 0,2 s-nak számoltam), QRS kissé szélesnek tűnik, ill. az ST eleje eleváltnak, ez igazából az Osborne-féle J-hullám, ami leginkább utal a hypothermiára. A QT is megnyúlt, a T-hullámok laposak."

Megbeszélés:

A test lehűlésekor eleinte tachycardia, majd 32°C körül bradycardia jelentkezik, megnyúlik a PQ, a QT, kiszélesedik a QRS, megjelenik a hypothermiára jellemző Osborn (J) hullám. (Különböző leírásokban Osborn, Osborne ill. Osbourne -nak is betűzik, de a fickót, akiről elnevezték ezt a hullámot Osborn-nak hívják.) A J hullám nagysága növekszik a maghőmérséklet csökkenésével ill. egyidejű hypokalaemiában. Hypothermiában ezen kívül gyakoriak a különböző arrhythmiák: jellegzetesen pitvari bradyfibrilláció (nem összekeverendő a beteg didergéséből adódó műtermékkel!) valamint SVES-k, VES-k, VT, VF. Leírások szerint a kamrafibrilláció nehezen reagál defibrillálásra, ilyenkor bretylium tosylat vagy amiodaron alkalmazandó. A sinus csomó 28°C környékén leáll. A halál, amennyiben nem a hypothermia egyéb következményei miatt, akkor legtöbbször progressiv bradycardia, asystolia, elektromechanikus disszociáció miatt áll be. Visszamelegítéskor gyakori a VF és különböző pitvari tachyarrhythmiák.


A nyilak az Osborn hullámokat mutatják.

Íme egy bővebb, hazai összefoglaló cikk a hypothermiában létrejövő EKG eltérésekről:

http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/oh/2000/43/5.htm

Végezetül pedig olyan betegekről készült EKG-k, akinél reanimatio utáni therápiás (ún. "mild") hypothermiát alkalmaztak; az Osborn hullám amplitúdója következményesen kisebb -megtekintésük nagy felbontásban ajánlott: kattints ide és ide!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!