Cardio Blog

III/12 feladvány. Igaz-e?

| Nincs hozzászólás

Ezt a regisztrátumot R.L. Tanár Úrtól kaptam ajándékba. Mit ábrázol ez a görbe? Igaza van-e az automata EKG elemzőnek?

Megoldásokat 2012.03.24-én éjfélig küldjetek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu e-mail címre. Az újonnan csatlakozók írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni a játékban! Még nem késő bekapcsolódni!

Akcelerált AV-junkcionális ritmus

Olvassuk Vhamoss helyes gondolatmenetét!

A második kérdésre a válasz könnyebb, nincs igaza az automatának.
De, hogy mi látható az EKG-n és mi az alapritmus?
Egy keskeny [QRS-ű], enyhe irregularitást mutató normofrekvens EKG-t látunk. Az enyhe irregularitás egy légzési arrhythmiának megfelel. Ami furcsa, hogy a P-hullámok fokozatosan bevándorolnak a QRS-be. A végtagi elvezetések utolsó ütésénél már a QRS végében lehet felfedezni a P-t. A mellkasi elvezetésekben ismét gyorsul a görbe és előtűnnek a QRS előtt a p-k.
Szerintem teljesen független pitvari és akcelerált junkcionális ritmust látunk. Mindkét ritmusgenerátoron érvényesül a légzési arrythmia csak a sinuson kifejezettebben. (Felmerült bennem, hogy változó vezetési idővel esetleg a junctióból jönnének a p-k is, de ezt azok morphológiája kizárja).

A junkcionális akceleráció hátterében leggyakrabban digitalis intoxicatio áll.  Ezen kívül szívizom ischaemia, szívinfarktus, hypokalaemia, infectio, anyagcserezavar, rheumás láz szerepelhet kórokként, szívbillentyű műtét után fordulhat elő. Kezelése során az alapbetegséget/állapotot kúráljuk, illetve a digitalist elhagyjuk. Jellegzetesen nem paroxismalis. Disszociációt figyelhetünk meg a sinus P-k és a QRS-ek között,  a QRS keskeny, hacsak nem szárblokkal vezetődik le. Hasonlót ebben a rejtvényben láttunk, de ott a QRS széles volt nem szárblokk miatt, hanem a kiindulási fókusz kamrai volt (akcelerált idioventricularis ritmus).  A junkcionális akcelerációt ne keverjük össze a junkcionális pótütésekkel, junkcionális pótritmussal!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!