Cardio Blog

Takotsubo

| Nincs hozzászólás

Érzelmi megterhelésen átesett, 70 éves nőbeteg került felvételre mellkasi panaszok miatt. Az emelkedett necroenzimek és a társuló EKG eltérések miatt coronarographia készült, mely ép epicardialis koszorúereket igazolt. Az ECHO vizsgálat a csúcsi és a középső harmad minden szegmentumát érintő, kifejezett falmozgás zavart jelzett. A kép és a klinikum alapján Takotsubo cardiomyopathia (CMP) merült fel, melynek alátámasztására szív MR készült.

A betegség onnan kapta a nevét, hogy a ventriculographias képeken a bal kamra systoleban egy speciális japán polip halász edényhez hasonlít a falmozgás zavar miatt. Több kiváltó mechanizmust is feltételeznek. A leginkább elfogadott nézet, hogy a betegséget szimpatikus adrenerg hyperaktiváció okozza. Az érintett receptorok koncentrációja a bal kamracsúcs felé haladva emelkedő tendenciát mutat. Ugyanakkor leírtak már inverz és középső harmadi formát is.

A hossztengelyi mozgó képeken a megtartott kontrakciójú basalis harmadtól eltekintve jelentős fokú falmozgás zavar csökkenti a bal kamra funkciót (LVEF 37%).

4CH mozgóképLVOT mozgókép

Hossztengelyi mozgóképek: négyüreg (4CH) és bal kamrai kiáramlás (LVOT)

 

T2-súlyozott SPIR méréssel a szöveti víztartalom vizualizálható. Az érintett terület Takotsubo CMP esetén a tapasztalataink szerint mérsékelt szöveti oedema jeleit mutathatja. Ebben az esetben is mérsékelten emelkedett jeladás figyelhető meg a falmozgást zavart mutató szegmentumok myocardiumában.

4CH oedemaLVOT oedema

Hossztengelyi oedema: négyüreg (4CH) és bal kamrai kiáramlás (LVOT)

 

A késői halmozású (DE: delayed enhancement, illetve LE: late enhancement) sorozaton a károsodott izomzat jeleníthető meg. Takotsubo CMP esetén rendszerint sértetlen marad a szívizomzat. Esetünkben sem volt látható ischaemias jellegű károsodás. Ugyanakkor néhány szerző és hazai tapasztalatok alapján esetenként mégiscsak lehet számolni károsodást jelentő késői halmozással.

4CH DELVOT DE

Hossztengelyi DE: négyüreg (4CH) és bal kamrai kiáramlás (LVOT)

 

A Takotsubo CMP főként nőket érint és visszatérő anamnesticus momentum az érzelmi megterhelés. Ez jelenthet családi veszekedést, de találkoztunk már olyan pácienssel, aki templomi beszédre készült. Egyéb elnevezések, amelyekkel a szakirodalomban találkozhat az olvasó: “apical ballooning syndrome”, “stress-induced cardiomyopathy”, “broken heart syndrome”. A kórállapot szerencsére alapvetően reverzibilis. Ezért a betegség ellátása keringés támogatásból áll. A falmozgás zavar és a paraméterek néhány hét alatt visszatérnek a normál tartományba. Ugyanakkor akut szakban akár eszközös támogatásra is szükség lehet. A szív MR a szöveti differenciálás lehetősége miatt alkalmas a klinikum és az ECHO által támasztott gyanú alátámasztására.

 

Szerző: Dwokfur

Egyetemi éveim alatt az Élettani Intézet patch-clamp laborjában végeztem TDK munkát. Radiológus rezidensként Simor Tamás ismertetett meg a szív MR-rel, melynek rabjává váltam. 2004 óta dolgozom a Határőr úton Merkely Béla és Hüttl Kálmán irányításával, Balázs György vezetésével. 2008-ban szereztem meg a radiológus szakvizsgát. Specialitások: szív MR (európai 3-as szintű nagypapa) és koszorúért CT, szekvencia programozás, biztonságos szerver üzemeltetés (Gentoo Hardened, Grsecurity béta teszter). Tóth Csaba nevű egypetéjű ikertestvérem informatikus mérnök. Kedvenc zene: uplifting trance, UK hardcore. Időtöltés: kajakozás, futás.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!