Cardio Blog

II/Nyári második

| Nincs hozzászólás

Folytassuk a sort! Ez sem szerepeltethető versenyben, így nyárra csúszott. Ne bajlódjatok vele! Úgysem lehet kitalálni, hogy mi van ezen az állati érdekes görbén. Ha valakinek mégis sikerül, írja meg az ekg.megfejtes@gmail.com címre 2011.07.30-ig!

II/Nyári második megfejtés: kutya EKG

Nyári második "állati érdekes" görbénk valóban egy beagle (kutyafajta) EKG-ja volt. A sok megfigyelésből hadd idézzek egy-kettőt név nélkül!

[...]A"nyári második" EKG-n sinusritmust látok kifejezett sinus(légzési?) aritmiával. Normális AV átvezetés, keskeny QRS. I,II,aVL- és kisebb mértékben aVF-ben keskeny mély q hullámok. ez septalis hypertrophia jele lehet. I,II,aVL-ben aszimmetrikus neg T, descendáló ST depressió látható, mely szerintem bal kamrai strain jele. A septalis hypertrophia és a bal kamra strain jelei felvethetik hypertrophiás cardiomyopathia gyanúját.[...]

[...]BKH, intraventriculáris vezetési zavar, I aVL-ben régi infarktus[...]

És valóban. A high voltage, a diszkordáns T-k, a hatalmas Q hullámok elsősorban septalis dominanciájú bal kamra hypertrophia, szekunder strain, avagy lezajlott szívinfarktus gyanúját kelthette fel. Ilyen konfiguráció, ennyire mély Q hullám, bizarr T hullám alak és -keskeny QRS melletti- T diszkordancia humánban aligha képzelhető el. Ha szívinfarktus jut eszünkbe, a Q hullámoknak illene egy kicsit kiszélesednie (itt 0,02sec). Ilyen markáns légzési arrhythmia adott frekvenciánál ugyancsak valószínűtlen. (Ehhez egy picit hasonló görbét válogatott kenusnál láttam először és utoljára.) Durva, komplex, a kamrai septumot is érintő fejlődési rendellenesség hiányában nehezen képzelhető el emberben, hogy az iniciális kamrai (septalis) depolarizáció ennyire jobbra, felfelé irányuljon keskeny QRS mellett. Ne felejtsük el, hogy embernél a kamrafal depolarisatioja és repolarisatioja ellentétes irányú, így a QRS és a T hullám fiziológiásan konkordáns. Hogy kutyában hogy van ez illetve, hogy a beagle alkati jellegzetességeivel ez a görbe mennyire áll összhangban, azt nem tudom (de szívesen látnám állatorvosok hozzászólását, esetleg zsiráf vagy teknősbéka regisztrátumot). Akit részletesebben érdekelnek fiziológiás és kóros kutya, macska EKG-k, annak javaslom ezt a linket!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!