Cardio Blog

II/Nyári harmadik feladvány

| Nincs hozzászólás

Nemrég kaptam ezt a szívet melengető e-mailt:

Kedves CardioBlog,

csak gondoltam hírét adom a blog hasznának: épp Bécsben töltöm a gyakorlatomat egy kórházban, és nem tudták ma eldönteni egy betegről hogy pitvarlebeg-e vagy sem, mire megmutattam nekik a blogból tanult Lewis elvezetést, és oda voltak meg vissza, hogy miket nem tudnak a magyar orvosok:) Köszönet érte!
Szép nyarat!
“Passacaglia”

Erről nekem ez az EKG jutott eszembe:

Szerepeljen most II/Nyári harmadik feladványként! Akinek kedve van, megfejtést 2011.08.14-én éjfélig küldhet az ekg.megfejtes@gmail.com e-mail címre.

Segítségül hadd vázoljak néhány alternatívát, de akinek más ötlete támad, azt is írja meg!

A.) A gépnek van igaza. Sinus bradycardia látható.

B.) Pitvari fluttern látható

C.) Nem tudnám eldönteni ez alapján. Felhelyzném a korábban már tanult Lewis elvezetést.

 

II/Nyári harmadik megfejtés: pitvari flutternt mímelő műtermék

Az automata EKG elemzők döntési biztonsága meglehetősen jó. Érdemes elolvasni, mit véleményez a gép, de az mindenképpen ellenőrizendő. Bizonyos esetekben önmagában az gyorsítja meg a korrekt diagnózis felállítását, hogy felismerjük a masina tévedését. Gondoljunk például a hyperkalaemia okozta Littmann-jelre!

Jelen feladványunkban azonban a gép jobb döntést hozott, mint aki pitvari fluttern iránydiagnózissal kardiológiára utalta a beteget. Ha a kiírt 0,182s-os intervallumban kutakodunk a jól látható QRS-ek előtt, akkor rálelhetünk egy-két gyönyörű P hullámra. Íme:

Hasonló esettel találkozhattunk, amikor Parkinsonos beteg EKG-ja kamrai flutternt utánzott.

Ha a tremorból (hidegrázás, hypothermia, Parkinson) adódó műtermékeket ki akarjuk iktatni, helyezzük a végtagi elektródákat minél proximálisabban, akár tappancsok segítségével a mellkasra, alhasra!

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!