Cardio Blog

IX/4 80 éves nő, szédül, hányingere van

| Nincs hozzászólás

Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több prezentációra alkalmas, tanulságos esetet küldenek olvasóink a Cardioblog számára. Most lássuk dr. Madácsi Dávid esetét:
Orvosi ügyeletesként  kaptunk egy bejelentést ami úgy szólt:  ” 80 éves nő , szédül, hányingere van” .
Helyszínen egy 80 év körüli hölgy volt a panaszos, aki karosszékben felpolcolt lábakkal ült, ránézésre enervált, piheg, sápadt, de nem cianotikus, beteg ember benyomását keltette.
1 órával azelőtt, lépcsőzéskor kezdődő, nem kisugárzó, erős nyomó jellegű mellkasi fájdalomra, és  hideg verítékezésre panaszkodik. Fulladásérzése nem volt. Hányingere van, de nem hányt.
Volt már hasonló panasza, de ilyen erős még nem volt, nem szűnik.
Panaszaira bevett: Concor 5 mg, ASA. Nitráttapasz a zárójelentés alapján ki van írva, de sosem váltja ki.
BP: 160 / 80 Hgmm, P: 50/ min reguláris, SpO2: 94 %. Bőre sápadt, diaphoreticussá kezd válni. Bilateralisan basisokon diszkrét pangásos szörtyzörejek, lábszárödéma nincs.
Íme az első EKG
Mi a teendő? [a kérdéseket nem a beküldő állította össze]:
  1. Vérnyomás csökkentése, anxiolysis, hányinger csillapítása. Amennyiben ennek hatására panaszmentessé válik, a beteg otthonában hagyható.
  2. Helyszíni ellátás megkezdése és mentőszállítással területi belgyógyászati-kardiológiai osztályra szállítás
  3. Helyszíni ellátás megkezdése és mentőszállítással ügyeletes PCI laborba szállítás
  4. Helyszíni ellátás megkezdése, mentőszállítás igénylése és kontroll EKG készítése

Íme a második EKG, melyet már az ügyelet által értesített kiérkező mentőegység készített:

Mi a teendő?
  1. Vérnyomás csökkentése, anxilolysis, hányinger csillapítása. Amennyiben ennek hatására panaszmentessé válik, a beteg otthonában hagyható.
  2. Helyszíni ellátás megkezdése és mentőszállítással területi belgyógyászati-kardiológiai osztályra szállítás
  3. Helyszíni ellátás megkezdése és mentőszállítással ügyeletes PCI laborba szállítás

Kezdődő inferior STEMI

A beteg PCI laborba került, ahol a sürgősen elvégzett coronarographia a következőket találta:

Inferior STEMI-ben még az ST szakaszok emelkedését is megelőzi az aVL-ben (illetve néha a V2-ben) megjelenő T hullám inverzió. Ezt a legkorábban megjelenő EKG jelet a legtöbbször "már" nem szokták elcsípni izolált formájában. Ha megfigyeljük az inferior elvezetéseket, azokban a QRS-ekhez viszonyítva a T-hullámok nagyok (hasonlítsuk össze a többi elvezetés R/T amplitúdó arányával!). Az aVL-ben (és olykor V2-ben) látható T-hullám inverzió a hyperakut, (relatíve) magas, csúcsos, infarktusos T-hullámok tükörképe.

A fentihez hasonló, típusosan elmondott akut coronaria szindrómára utaló klinikum az egyik olyan állapot, amikor javasolt többször is, akár 10 percenként EKG ellenőrzést végezni a folyamat fejlődésének követése céljából. Megfigyelhető, hogy a mentő által készített görbén az elsőhöz képest megjelent egy jelzett ST-eleváció, ami még mindig nem érte el a szignifikancia mértékét, de árulkodott a kórkép előremeneteléről. Külön nehezítette az elemzést, hogy a bradycardia miatt egy-egy elvezetésbe csupán csak egy-két komplexum került, ráadásul mozgó alapvonal mellett. Húzzunk ilyenkor hosszabb görbéket!

A szignifikancia mértékét el nem érő, apró de összetartozó EKG jelek felismerése és a klinikum melletti gyors és helyes értékelése a beteg számára értékes szívizom mennyiséget jelentett. Gratulálunk a szép esethez és a helyes döntéshozatalhoz!

Ha a panaszok jellege nem acut coronaria szindrómára utal (hanem pl. stabil, effort angina pectorisra) és izoláltan, minden egyéb EKG eltérés nélkül figyelhető meg az aVL-ben T-hullám inverzió, az az elülső leszálló koszorúér (LAD) középső harmadában lévő stabil stensosisát jelezheti.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!