Cardio Blog

IX/3 mit ábrázol ez a görbe?

| Nincs hozzászólás

A következő regisztrátumot a makói mentőktől, Farkas Lászlótól kaptuk. Mit ábrázol a mentők által készített görbe, amit egy 38 éves férfiről készítettek, aki mellkasi panaszok miatt hívott segítséget?

  1. Jobb kamra hypertrophiát
  2. Lezárt CX miatti laterális és hátsó fali definitív necrosist
  3. LAD területi, anterior ischaemia miatti ST-depressziót
  4. Egyiket sem a fentiek közül, valami mást

Bal oldali járulékos kötegen keresztüli preexcitáció

Ahogy mondani szokás, a WPW az EKG kaméleonja. Nagyon sok eltérést képes utánozni. Így, amikor egy WPW-s betegnek mellkasi panaszai vannak, a preexcitáció delta-hulláma vagy a delta-hullám által kiszélesített QRS-t követő szekunder repolarizációs eltérés EKG differenciáldiagnosztikai nehézséget okozhat.

Minél szélesebb a QRS (azaz minél nagyobb mennyiségű kamraizomzat depolarizálódik a járulékos kötegen keresztül izomvezetéssel), minél nagyobb a delta-hullám, annál kifejezettebbek lesznek az ST-T-eltérések.  Most mindenhol, ahol pozitív volt a delta hullám, ott ST-depressio ábrázolódott. Nagyobb volt a mértéke V2-5-ig, kisebb az inferior elvezetésekben. Ezek az ST-depressiok azonban nem ischaemia következményei. Korábban, ebben a rejtvényben olyan nagy volt a delta-hullám, hogy komplett bal Tawara szárblokkot mímelt egy jobb oldali köteg.

Bal oldali accessorius nyaláb esetén a delta-hullám negatív I-aVL-ben, pozitív II-III-aVF-ben: a járulékos kötegen keresztül, myogén módon, balról jobbra aktiválódik kamraizomzat a frontális síkban. A delta hullám vektora ugyanilyen megfontolások szerint ilyenkor pozitív V1-ben, az R>S V1-3-ban.

Bal oldali járulékos köteg által létrehozott delta hullám szummációja miatt a magas, pozitív R V1-ben utánozhat jobb kamra hypertrophiát. Azonban az arra jellemző jobb tengelyállás és jobb kamrai strain nem volt aktuálisan megfigyelhető.

Az I-aVL-ben pathológiásnak minősíthető Q hullámot és a V1-ben látható 1-nél nagyobb R/S arányt nem egy lezárt CX okozta laterális és hátsó fali necrosis, hanem ugyancsak a delta hullám hozta létre. (Korábban részben hátsó fali necrosisról ebben a feladványban olvashattunk.)

A Cardioblogon korábban még itt és itt és itt olvashattunk preexcitációról.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!