Cardio Blog

III/3. feladvány: az ügynök ritmuszavara

| Nincs hozzászólás

Az első görbét segítségül rakom ki. Mi látható a másodikon?

Megoldásokat 2011.11.05-én éjfélig küldjetek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu e-mail címre! Az újonnan csatlakozók írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni a versenyben!

FBI tachycardia

A sok helyes megfejtés közül most Propofol megoldását emeltem ki:

1. görbe: ~55/min frekvenciájú sinus ritmus, normál (kb. 60°-os) tengelyállással, [...] PQ: 0,10-0,12 s , QRS: 0,12 s (V2-ben), QT: 0,4 s, inkomplett jobb Tawara-szár blokk látható, a regisztrátum végén interpolált supraventricularis extrasystole látható, ahol az R hullám felszálló száron delta-hullám-szerű megtöretés van.

2. görbe:   a 3. normál ütés után egy T hullámba vetülő (ezért látható csúcsos T hullám) pitvari ingerülettel indul a ritmuszavar, 140 körüli átlagfrekvenciával. RR távolság meglehetősen irreguláris, 0,36-0,64 s közöttinek mérhető. Elsősorban II-es és V3-as elvezetésekben a QRS előtt és időnként a T hullám felszálló szárán látható megtöretések a pitvari tevékenység jelei. Ugyancsak láthatók deltahullám-szerű megtöretések a QRS elején.

Mindezek alapján azt gondolom, hogy a diagnózis: pitvari tachycardia / pitvari fibrillio-fluttern,+ járulékos nyaláb együttes fennállása miatt kialakuló FBI tachycardia.

Az FBI tachycardia a Fast- Broad-Irregular (gyors-széles-irreguláris) rövidítést takarja. Járulékos köteg jelenléte esetén, ha a normál ingerületvezető rendszer nem tud levezetni egy supraventricularis impulsust, az accessorius köteg levezetheti függően a refrakteritásától.  A járulékos kötegen keresztül levezetett ütések szélesen preexcitáltak lesznek.  Ha a járulékos nyaláb rövid effektív refrakter periódusú, a pitvarfibrilláció igen szapora ingerületeit levezetve a kamrára kamrafibrillációt, hirtelen halált provokálhat. Korábban már itt olvashattatok az FBI tachycardiáról, és itt láthattatok B típusú WPW-t.

Ahogy Pipacs írja:

Egy A típusú WPW-szindrómás EKG (bal posteroseptalis járulékos nyalábbal) ami FBI tachycardia-ba csúszik át. WPW-szindróma alapvetően hajlamosít rá.

A WPW szindrómás betegek majd egyharmadánál fordul elő pitvarfibrilláció.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!