Cardio Blog

Egy másik quadricuspidalis

| Nincs hozzászólás

Egy valvularis pulmonalis stenosis miatt gondozott 17 éves nőbetegnél a társuló pulmonalis törzs ectasia kontrollálását kérték. Hagyományos echocardiographiához képest szív MR-rel lehetőség van a pulmonalis billentyű elégtelenség és a jobb kamra funkció pontos felmérésére is.

A jobb kamrai kiáramlási nézetben (RVOT: right ventricular outflow tract) a pulmonalis billentyűnek megfelelően anterográd gyorsulás és regurgitatios jet is megfigyelhető:

Jobb kamrai kiáramlási nézet mozgókép

Jobb kamrai kiáramlási nézet mozgókép

A pulmonalis billentyűre ráforgatva négy billentyű tasak jelenik meg:

Pulmonalis billentyű mozgókép

Pulmonalis billentyű mozgókép

 

Az áramlás mérés két sorozatot eredményez: a magnitúdó képeken az anatómia látható:

Pulmonalis billentyű áramlás magnitúdó

Pulmonalis billentyű áramlás magnitúdó

 

A fázis-kontraszt sorozaton az áramlási információ vizualizálható. A szeleten keresztül folyó vér az egyik irányban fehér, a másik irányban fekete színkóddal jelenik meg. A szín intenzitás egyenesen arányos a sebességgel. Jól látható, hogy systoléban az anterográd áramlás négyszögletes területen megy végbe fehér színnel, míg diastoléban egy excentrikus fekete folt jelzi a regurgitatiot:

Pulmonalis billentyű áramlás fázis

Pulmonalis billentyű áramlás fázis

 

A kvantifikációs szoftverrel 198cm/s-os maximális sebesség mellett 7%-os regurgitatios frakció határozható meg. Az áramlás mérés során nincs szükség formulák alkalmazására. A vizsgálat végén kontrasztanyag adás nélküli mellkasi MRA szekvencia (mérés) is készült navigátoros rekesz követéssel:

Navigátoros 3D MRA transzverz MIP

Navigátoros 3D MRA transzverz MIP

 

Ez utóbbi technológia használatával szabad légzésben történhet az adatgyűjtés. Az izotrópikus felbontású 3D-s adathalmazból tetszőleges nézetben készülhet rekonstrukció. A quadricuspidalis pulmonalis billentyűnek megfelelő maximális intenzitás projekciós (MIP) rekonstrukció:

MIP rekonstrukció a pulmonalis billentyűről

MIP rekonstrukció a pulmonalis billentyűről

 

Az RVOT-t, valamint a pulmonalis törzset lefedő ferde sík mentén készült MIP (maximum intensity projection) szeletek mellett:

Ferde MIP a JK kiáramlási traktusról

Ferde MIP a JK kiáramlási traktusról

 

Egy virtuális endoszkópiás technikával készült volume rendering (VR) rekonstrukció:

Volume rendering: endoszkópos nézet

Volume rendering: endoszkópos nézet

 

Szerző: Dwokfur

Egyetemi éveim alatt az Élettani Intézet patch-clamp laborjában végeztem TDK munkát. Radiológus rezidensként Simor Tamás ismertetett meg a szív MR-rel, melynek rabjává váltam. 2004 óta dolgozom a Határőr úton Merkely Béla és Hüttl Kálmán irányításával, Balázs György vezetésével. 2008-ban szereztem meg a radiológus szakvizsgát. Specialitások: szív MR (európai 3-as szintű nagypapa) és koszorúért CT, szekvencia programozás, biztonságos szerver üzemeltetés (Gentoo Hardened, Grsecurity béta teszter). Tóth Csaba nevű egypetéjű ikertestvérem informatikus mérnök. Kedvenc zene: uplifting trance, UK hardcore. Időtöltés: kajakozás, futás.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!