Cardio Blog

Milyen ritmus?

| 2 hozzászólás

Ezt a két görbét egy teljesen egészséges fiatalemberről húzták le. Mit mondhatunk az ingerületképzésről és vezetésről? (Versenyen kívül: vajon mit hallhatunk a szív felett hallgatózva?)

Megoldásokat az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre küldjetek 2011.10.22-én éjfélig! Az új résztvevők írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni a versenyben!

(Congenitalis?) harmadfokú AV blokk junkcionális pótritmussal

A sok helyes válasz közül most Propofol és Omaster megfejtéséből idézek, utóbbiból megtudhatjuk, mit hallhatunk a szív felett hallgatózva:

1. görbe: [...] A PP és RR távolságok konstansak, és 2x PP = RR. Ez alapján szóba jövő ritmus vagy II° AV blokk 2:1-es típusa, ahol a pitvar-kamrai átvezetés jelentősen lelassult, vagy III° AV blokk. Elkülöníteni ilyen rövid regisztrátum alapján nem lehet, mert a PQ távolságok egyformák, ami lehet a 2:1-es blokkban, de lehet véletlenül is komplett dissociatioban.

2. görbe: [...] A PP és RR távolságok hozzávetőlegesen konstansak (a PP kis fokú variabilitás talán a légzési arrhythmia következménye lehet). Viszont e mellett itt már "elcsúszás" látható, tehát kizárható, hogy a pitvarokról átvezetődik az ingerület a kamrákra, vagyis komplett AV blokk áll fenn junctionalis pótritmussal. [...]

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A regisztrátumon láthatók P hullámok, de azok nincsenek szinkronban a kamrai komplexumokkal. A pitvarok frekvenciája 75 illetve 85/perc. A QRS komplexumok keskenyek (0.08s), frekvenciájuk 45/perc. Mindezek alapján az első diagnózis egy harmadfokú AV-blokk junkcionális pótritmussal. Mivel a fiatalember teljesen egészséges, valószínűleg veleszületett AV-blokkról van szó. [...]

A szív fellett hallgatózva változó intenzitású első hangot hallhatunk az AV-blokk miatt.

A veleszületett harmadfokú AV blokk az AV csomó embrionális fejlődési zavarának következménye. Más szív fejlődési rendellenességekhez, különböző tárolási betegségekhez (Hunter-, Hurler sy.) is társulhat, de strukturálisan egyébként ép szívűeken is előfordulhat. Ilyen izolált formában, bizonyos esetekben a placentán átjutó anyai antitestek károsítják a foetus AV csomóját (az anya nemritkán tünetmentes, de autoimmun betegségben is szenvedhet pl. Sjögren vagy SLE). Az autoimmun AV blokk előfordulási gyakorisága 1:14-20ezer élve születés, de mind gyakrabban kerül felismerésre a prenatalis halálozás hátterében.

Jelen esetben nincs arra bizonyítékunk, hogy valóban congenitalis AV blokkal állunk szemben. Lehetne pl. myocarditis következménye is.

Eleinte pacemaker beültetést nem igényel, később, amikor tünetes bradycardia vagy bal kamra dysfunctio alakul ki idősebb életkorban, akkor VDD vagy DDD pacemakert implantálnak.

A változó intenzitású I hang a változó PQ reláció miatt van. A változó PP távolságokra pedig akár a fiatalokra jellemző légzési arrhythmia akár a ventriculofázisos sinus arrhythmia magyarázatul szolgálhat.

2 hozzászólás

  1. Arról lehet tudni valamit, hogy az ST eleváció hátterében mi állt?

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!