Cardio Blog

V/10. feladvány: méricskéljünk!

| Nincs hozzászólás

Rendszerezve korábban eltett EKG-imat, a következő érdekes esetre bukkantam. Kétségtelenül nem lehet egyből rávágni, milyen jelenséggel állunk szemben, azonban, ha gondosan mérünk, rá lehet jönni a folyamat lényegére. Aki úgy érzi, illusztrációképpen létra-diagramot is szívesen csatolna a leírás mellé, mellékelek egy-egy kiemelt szegmentumot. Ebbe bele tudtok rajzolni (akár rajzprogrammal, akár kinyomtatás után kézzel és azt be tudjátok scannelni – minden megoldás érdekel…). De bármelyik 10 ütésből álló sorozat létra-diagramját elküldhetitek.

Megoldásokat 2014.02.15-én éjfélig tudtok küldeni az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre. Az új versenyzők írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni a versenyjátékban!

 

Magasfokú AV blokk junkcionális pótütésekkel

Csak néhányan vették a fáradtságot, hogy létra diagramot rajzoljanak. Le a kalappal előttük! Kifejezetten jó gondolatok és észrevételeket küldtek megfejtésükben ők is, de most csupán egyetlen helyesnek elfogadható megfejtés érkezett.

Olvasuk most Dév 865 gondolatmenetét!

Az első EKG-n sinus P- hullámokat látunk (I,II,aVF, V3-6-ban pozitívak). A 2., 4., 6., 8. QRS-ek 80 msec szélesek, előttük a PQ távolság 160 msec [140ms- a szerk.]. Az 1., 3., 5.,7.,9. QRS-ek előtt extrém hosszú a PQ távolság, ezek a P-k nem vezetődnek át, ezek a QRS-ek junctionális pótütések ( QRS-ek az előbbieknél keskenyebbek [nem keskenyebbek, de egy kicsit eltér a morfológiájuk- a szerk.]). Valószínűleg magas fokú AV-blokk áll ennek hátterében. Az egész regisztrátumon egyforma a P-morfológia, így a páratlan sorszámú QRS-eket követő P-k is sinus P-k. Minden harmadik P vezetődik a kamrákra norm. AV-idővel, a másik kettő blokkolódik. A páros számú QRS-eket közrefogó P-k közötti távolság rövidebb, mint a junctionális pótütést közrefogó P-k közötti távolság (ventriculofázisos sinus arrhythmia). A fentieket a többi EKG-n is láthatjuk.

A második EKG-n a 3. és a 12. QRS 160 msec széles, ezek kamrai ES-ek. A 9. ütés szintén [...] Ezen az EKG-n csak minden 4. P vezetődik nor,m. PQ-val a kamrákra.

A harmadik EKG-n is minden 4. P vezetődik át, a 2. és 5. QRS kamrai ES[...]

A negyedik felvételvégén (8.QRS-től) 5-ből 4 P nem vezetődik át. Itt több a junct. pótütés is. A 4. QRS fúziós ütés, a hetedik kamrai ES.

A méricskélésen túl egy dolog szemfülességet is igényelt: nevezetesen a V3 elvezetésekben a levezetett ütések QRS morfológiája a többitől különbözött (figyeljük meg az eltérő R/S arányt!). Egyedül a V3 elvezetésekben fedezhető fel a konzekvens nüansznyi eltérés (ezért is vágtam bele a kiemelt szakaszokba).

A junkció megfelelően végzi a dolgát, ha felülről nem érkezik ingerület, generál egy pótütést, így a kamrafrekvencia nem esik 55/min alá.

A kamrai ES-k nem vezetődnek a pitvarokra, teljes a VA blokk, a reguláris sinus tevékenységet nem zavarják.

((A többi megfejtésben szereplő Mobitz-I-es AV blokk teóriák azon a ponton sántítanak, amikor a blokkolt P hullám utáni első levezetett P-k átvezetési ideje különböző. ))

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!