Cardio Blog

V/14 feladvány: elő a nagyítót!

| Nincs hozzászólás

Rendet rakva az elrakosgatott EKG-im között, erre bukkantam a minap. Valószínűleg akkoriban még nem is vettem észre azt az apróságot, amiért ez a görbe igazán érdekes. Több, nagy eltérés is látható rajta, de az izgalmas rész picike.

Megoldásokat 2014.04.12-én éjfélig küldhettek az ekg.megfejtes[kukac]cardioblog.hu email címre. Az újonnan csatlakozók írják meg, milyen álnéven szeretnének részt venni az értékes nyereményekért folyó versenyjátékban!

Pitvari infarktus

A legtöbb helyes megfigyelést Suspicious által beküldött megoldásban találtam, így most ebből ollóztam:

Extrém hosszú átvezetett ütések mellett 2:1-es AV blokk látható (pitvar fr 120/min körül), majd a regisztrátum második felében 3 ütés 1:1-ben átvezet, [...]
A QRS második szakasza széles, mely jobb oldali kamrai vezetési zavar valószínűsít. II, III, aVF STE és q-hullám (ez utóbbi mélysége érdekes módon változik) inferior STEMI-nek megfelel (egyébként S1-Q3 is látható.).
A klinikum ismeretének hiányában ennyit tudtam megállapítani.
Nos, vegyünk mindent szépen sorjában!  Először is, keressük a P-t! Nincs könnyű dolgunk, mert eléggé kicsikék, és a megszokott sinus P-kre nem hasonlítanak. A II-s elvezetésben hegyes, éles megtöretések is láthatók benne. Ez az éles megtöretés az aVR-ben is fellelhető, és itt a legkisebb a többi hullám amplitúdója, ezért szimultán ebben a két elvezetésben volt érdemes a P-k QRS-ekhez való relációját tanulmányozni.  Olykor mégis eltakarja a P-ket a többi kilengés, de az megállapítható, hogy a lassabb kamrafrekvenciát a kisebb PP távolságoknál egy 2:1-es AV blokk ( a regisztrátum vége felé feltűnő hármas sorozatot pedig nagy valószínűség szerint egy Wenckebach periodicitás) hozza létre. (Ezután egy VES látható, majd egy még hosszabb PQ-val levezetett supraventricularis ütés zárja a görbét.)
A QRS kifejezetten széles. A kiszélesedés - a kamrai eredetű és a járulékos nyalábon levezetett ütésekkel szemben- a depolarizáció végét érinti, azaz szárblokkra jellemző, és az I-es elvezetés morfológiáját tekintve leginkább JTSZB véleményezhető. Természetesen a mellkasi elvezetések hiányában ez csak valószínűsíthető diagnózis.
Egyértelmű az inferior ST eleváció, és mivel III-ban nagyobb a mértéke, mint II-ben, a háttérben az RCA occlusioja állapítható meg.
És most jön az ínyencség: figyeljük meg alaposan a II-s elvezetést közvetlenül a nagy RR távolságok miatt jól látható P-k után!
Ugye, hogy letagadhatatlan a P után az alapvonal emeltség (PQ eleváció)!? Ez pitvari infarktusra utal (aVR-ben reciprok PQ depresszió)? Mindezek alapján az RCA proximális occlusioja valószínűsíthető.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!