Cardio Blog

V/16 feladvány: 1-2-3-4-5

| Nincs hozzászólás

Az elmúlt időszak nehezebb, összetett feladványai után jöjjön most kedvcsinálónak egy könnyebb, látványos rejtvény, hogy az évad hajrájában újra bonyolultabb EKG-k következhessenek!

Mi látható ezeken a görbéken?

Megolgásokat az ekg.megfejtes[kukac]cardioblog.hu e-mail címre küldhettek 2014. 05. 10-én éjfélig.

Mobitz II-es típusú másodfokú AV blokk

Olvassuk, hogyan gondolkozott Gamberjoe!

Azt gondolom, hogy másodfokú atrioventricularis block látható mindegyik felvételen. A P hullámok regulárisak, a P-Q távolság is konstans. Az első felvétel 2:1 átvezetésű AV blockot ábrázol kb. 40-es kamrai frekvenciával. Úgy tudom, a 2:1-es blockot nem soroljuk igazán sem a Mobitz-I, sem a Mobitz-II kategóriába. A további felvételek Mobitz-II típusú blockot ábrázolnak, a P hullámok regulárisak, de nem minden P-t követ QRS. A szünetek pontosan olyan hosszúak, mint két R-R [és PP /a szerk./] távolság. Úgy sejtem, mindegyik regisztrátum ugyanarról a betegről készült, az ápolásának különböző fázisaiban. Ezt azért gondolom, mert a tengelyállás, a P-Q távolság az átvezetett ütések esetében, a Q-T távolság, a kissé hasadt már szinte P-mitrálera utaló P hullámok, minden feltűnő hasonlatosságot mutat. Azt is gyanítom, hogy a beteget előjegyezték pacemarker beültetésre.

Gamberjoe szépen összefoglalta a Mobitz II-s típusú másodfokú AV blokk jellegzetességeit. Tekintettel a blokk disztális (intra-, vagy infra-His) lokalizációjára és a gyakori progresszióra, tünetek hiányában is pacemaker implantáció indokolt. Az esetek túlnyomó részében széles QRS-hez társul. Jelen feladványunkban azonban keskeny QRS mellett látszott a jellegzetes mintázat. Ez intra-His blokk mellett szól.

Korábban többször (ebben a rejtvényben, itt is, és itt is) találkoztunk már 2:1-es AV blokkal.  Egyértelmű, arra vonatkozó jel a hagyományos 12 elvezetéses EKG-n, ami alapján eldönthetjük, hogy Mobitz I, vagy Mobitz II típusú blokk eredményezi a 2:1-es AV blokkot, nincsen. Ha azonban a 2:1-es AV blokk során az átvezetett P-hez tartozó PQ jelentősen megnyúlt, az Mobitz I-s típust valószínűsít.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!