Cardio Blog

V/19 feladvány: mit ábrázol ez a görbe?

| Nincs hozzászólás

Mit ábrázol ez a görbe?

nagyobb mérethez kattints a képre!

Idei utolsó -egyben egyik legizgalmasabb- feladványunkat Szegedi Nánditól kaptuk. Megoldásokat az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre küldjétek! Beküldési határidő: 2014.06.21. éjfél. Ezután eredményhirdetés.

Nyáron a megszokottaknak megfelelően jelentkezünk érdekes EKG-kal. Ősszel pedig új idénnyel folytatódik a versenyjáték.

Harmadfokú AV blokk, junkcionális pótritmus BTSZB-kal levezetve dextrocardiában

Olvassuk most Gamberjoe helyes megfejtését!

Tény, hogy valóban elég cifra EKG-t sikerült így az évad végére találni. Szerintem az érdekessége főleg az, hogy egy dextrocardiás beteg regisztrátumát látjuk. Ezt főleg az I. elvezetésben látott negatív P- hullám és QRS alapján gondolom. Valamint abból, hogy V1-től V6-ig folyamatosan csökken a QRS-ek amplitúdója. Emiatt nem gondolnám hogy kábelcseréről van szó. A változó P-Q távolságok harmadfokú AV blockra utalnak és a QRS széles. Csakhogy a széles QRS kamrai pótritmust jelez, ami 40/ percnél nemigen szokott több lenni, itt pedig 75 körüli a kamrai frequencia. Emiatt úgy gondolom, hogy az ingerületvezető rendszer nem túl disztális részéről ered az inger, talán a junkcióból, és blokkosan vezetődik le. Ezen a felvételen talán az aVR-t lehetne equifázisosnak kinevezni, de az alternáló QRS-ek miatt ez sem egyértelmű. ( számomra ). Emiatt nehéz megmondani, hogy milyen blokkról van szó. Bár a BTSZB EKG jelei közé tartozik az M alakú széles R hullám az I-aVL, V5-6 elvezetésekben ám itt éppenhogy QS komplexumot látunk. De mivel itt tükörképben kell gondolkodni, megkockáztatom a balszárblokk diagnózist is.

Korábban ebben, ebben, és ebben a rejtvényben találkozhattunk már dextrocardiával.

A  situs inversus cordis felismerésében a következők segítenek:

  • az I-s elvezetésben látható negatív P jelzi, hogy a pitvarokban fordítva, balról jobbra halad az ingerület,
  • extrém jobb tengelyállás,
  • a mellkasi elvezetések V1-6-ig egyre messzebbről "látják" a szívet, a QRS amplitúdók tehát csökkennek.

A pótritmus relatíve gyors frekvenciája junkcionális ingerképzésre utalt. A BTSZB felismerésében a natív EKG-n a V1-2-ben látható típusos mintázat lehetett segítségünkre. Ha az elektródákat fordítva rakjuk fel (nyilván nemcsak a két kar elektródákat kell felcserélni, hanem a jobb oldalra kell felhelyezni a mellkasi elvezetéseket), akkor már jól a szemünk elé tárul a BTSZB-szerű kép.  (Utólag mindig könnyű okosnak lenni.)

Érdemes megfigyelni, hogy a végtagi elvezetések relatíve nagy ampltúdójú P hullámait olykor a gép QRS-nek számolja, ezért a valósnál többnek jelzi a kamrafrekvenciát. (A fordítva felhelyezett elvezetéseknél a duplájának.)

Ezt Debidoki is észrevette:

Ha 25 mm/sec sebességgel megy a szalag (a P hullámok szélessége alapján ez a valószínű​​)​, akkor a kamraferquentia nem a szalag szélén látható 88/min, hanem 54/min és a pitvari frequentia 75/min. ​

Végezetül, íme a DDD pacemaker beültetés után készített EKG-k (hagyományosan, illetve fordítva felhelyezett elvezetésekkel):

 

pacemaker beültetés után

A Cardioblog megköszöni a 2013-14-es versenyidény összes megfejtőjének, hogy interaktivitásukkal támogatták a blogot!

A legtöbb helyes megfejtést beküldők idén is értékes nyereményekkel gazdagodnak. Gratulálunk az első helyezetteknek, akik idén holtversenyben Suspicious és Dév865!

Ők egy Littmann Classic II fonendoszkóp és Tomcsányi János: Syncope című könyve közül választhatnak.

Harmadik helyezett Gamberjoe lett, aki egy Bosch PRAKTICUS II típusú vérnyomásmérővel lett gazdagabb.

A következő idény ősszel indul. A nyári szünetben azonban az elmúlt évekhez hasonlóan rendszeresen jelentkezik a Cardioblog érdekes EKG-kal.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!