Cardio Blog

V/2 feladvány: keresd a P-t!

| Nincs hozzászólás

Mit ábrázolnak ezek a görbék?

Megoldásokat 2013.10.26-án éjfélig küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu címre! Írjátok meg, milyen álnéven szeretnétek a versenyben részt venni! Szóljatok mindazoknak, akiket érdekelhet még a játék! Küldjetek megfejtést!

Kamrai tachycardia 3:2-es retrográd VA blokkal

Az AV junkció nem egy egyirányú utca. Ez nehezíti meg a széles QRS tachycardiák diagnosztikáját. A kamrai tachycardiák 50%-ában ugyanis nincs pitvar kamrai disszociáció - ami a kamrai tachycardia bizonyítéka-, hanem a kamrai eredetű ingerület 1:1 arányban visszavezetődik a pitvarra. Ilyenkor "retrográd" P-ket figyelhetünk meg, már ha a széles QRS-ektől egyáltalán látszanak. A retrográd P-k morfológiája a II-III-aVF (inferior) elvezetésekben negatív- jelezve, hogy a pitvarokban alulról felfelé, ezektől az elvezetésektől távolodva halad az ingerület. Antidrom AVRT-ben is 1:1-es átvezetést láthatunk széles QRS-sel (akár P-ből, akár QRS-ből kevesebb van, az a macroreentry megszakadását, azaz a ritmuszavar terminálódását jelentené) és retrográd P-kkel. Ugyanúgy, mint a szárblokkal levezetett AVNRT-nél.

Jelen feladványunkban azonban több volt a QRS, mint a (retrográd) P. Ez a kamrai eredet mellett szólt. (Kivételek mindig vannak, mint ebben a korábbi feladványban.) Olvassuk most Suspicious megfigyelését és következtetését!

A p-k párosával vannak - minden 3. QRS közben kimaradnak. Ez (több QRS mint P) és a P morphológia is retrográd pitvari aktivációt valószínűsít. Mivel RP' távolság fokozatosan nő, retrográd, 3:2-es VA Wenkebach jelenséggel magyarázom a p-k mintázatát.
Ebből következne, hogy a látott széles QRS ritmus kamrai. [...]

Most pedig DoktorB magyarázatát!

Az EKG-k alapvetően JTSZB morfológiájú széles QRS tachycardiát ábrázolnak (kb 155/min frekvencia). P hullámok vannak (szépen látszanak a 2. görbe inferior végtagi elvezetéseiben), de kevesebben, pontosan 2/3-ad annyian, mint a QRS-ek, ezért biztosan kamrai tachycardiáról van szó. A P-hullámok tengelyállása fordított (inferior elvezetésekben negatív), így retrográd P-hullámokról van szó. Ami nagyon érdekessé teszi a dolgot, hogy a P-k nem ritmusosak, de a P-P távolságok periodicitást mutatnak: 440-660-440-660 ms. A Q-P távolságok nyúlnak: 160-280 ms, majd egy QRS-t nem követ P.
A legvalószínűbb diagnózis szerintem tehát kamrai tachycardia II. fokú V-A blokkal, 3:2-es Wenkebach periodicitással.
Bónuszként - ha nem olvastad volna - itt egy hasonló EKG elemzése, még néhány finomsággal megspékelve 1950-ből, a Circulation-ben jelent meg:

Én még ezt a cikket javaslom elolvasásra, amiből kiderül, hogy nem egy gyakori jelenséget figyelhettünk most meg.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!