Cardio Blog

V/1. Indul az ötödik évad

| Nincs hozzászólás

Három hónap csend után elindul a Cardioblog ötödik évadja. Az új évaddal új versenyjáték is kezdődik, melynek végén értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a legtöbb helyes megfejtést beküldők. Érdemes hamar csatlakozni, mert az első feladványok, a bemelegítés fázisában a szokásosnál kicsit könnyebbek.

Íme az első EKG:

kattints a képre nagyobb felbontáshoz!

Megfejtést továbbra is az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre küldjetek!. Szóljatok mindazoknak, akiket még érdekelhet a verseny! Várjuk régi versenyzőink mellett újak jelentkezését! A megfejtés után írjátok meg, milyen álnéven szeretnétek a játékban szerepelni! Beküldési határidő: 2013.10.12. éjfél.

Fúzió

Idei első feladványunkra meglepően sok válasz érkezett. Sajnos egyik sem volt teljes. A legtöbben felismertétek a bal Tawara szárblokkal levezetett ütések mellett a típusos jobb Tawara szárblokk-szerű morfológiájú kamrai extrasystolékat is. Olvassuk most Suspicious megfejtését:

Szerintem az első feladvány egy SR melletti komplett bal szár blokkos beteg EKG-ját mutatja. Érdekes lehet azonban mellkasi elvezetések első és 3. ütése, itt ugyanis jobb szár blokk morpholgia látható. Ez első ilyen ütés látszólag levezett sinus ütés, azonban a 3. ütés után jól látható a p, ami a szabályos sinus frekvenciának megfelel. Mindezek alapján ez a két JTSZB-s ütés csak kamrai extra lehet.
(Érdekesnek találtam még a mellkasi elvezetések 5. ütését, melynek morphológiája kicsit eltér a többitől, de ez talán csak egy nem jelentős, aspecifikus változás a szárblokkos levezetésben).
Nos, Suspicious a zárójelbe tett mondatban szerintem nem a mellkasi, hanem a végtagi elvezetések ötödik ütésére gondolt. Vegyük alaposabban szemügyre ezt a QRS-t! Íme:

Ez az ütés a komplett BTSZB-os QRS-ek 0,16s-os szélességével szemben alig éri el a0,12 s-t. A II-s elvezetésben pedig hiányzik belőle az S hullám. Ahhoz, hogy ennek a hirtelen "bekeskenyedésnek" az okát megtaláljuk, most vizsgáljuk meg a JTSZB-szerű morfológiájú QRS-eket! Renzor a következőket írja:

[...] A képet megzavarja 2 egymáshoz nagyon hasonló JTSZB alakú ütés a mellkasi elvezetésekben. Bár az első előtt egyértelműen látszik a P (akár hozzá is tartozhatna), de az ehhez tartozó PQ rövidebb kb 60ms-mal, mint a többi, és a másodiknál már a T hullám elejébe olvadtan található, ráadásul lemérve teljesen illeszkedik az alapfrekvenciába [...] inkább tűnnek karcsú VES-knek. (SV eredetesetén balszár-blokkosan kellene levezetődniük...)


Noha morfológiájukat tekintve típusos jobb szárblokk-szerűek és nem kamrai eredetűnek imponálnak (emlékezzünk erre a bejegyzésre!), mégis az, hogy a reguláris QRS-eknél keskenyebbek (0,16s helyett kb 014s), azt igazolja, hogy alulról jönnek. Tehát azon kívül, hogy a P-khez nincs közük, az szól a kamrai eredet mellett, hogy a többi ütésnél keskenyebbek! (Ugyanezzel találkozhattunk itt.)
A VES-k fókusza valahol azon a területen lehet, ahol a bal Tawara szár blokkolt. Ha egyszerre érkezik felülről az ingerület és sül ki a bal kamrai góc, akkor mindkét QRS-nél keskenyebbet hoznak létre. Ez látható a végtagi elvezetések ötödik ütésén.
Összességében tehát ebben a feladványban a következőket
kellett észrevenni: háromféle morfológiájú, és három különböző szélességű QRS volt látható. A legszélesebb, stabil BTSZB-kal levezetett sinus ütések közé
keskenyebb, típusos JTSZB-szerű morfológiájú, ámde bizonyíthatóan kamrai eredetű
extrasystolék vegyültek. Az mellkasi elvezetések első ütése előtti PQ rövidebb, mint a többi- az utána jövő QRS hamarabb jön, azaz korai ütés.  A második JTSZB-szerű kamrai ES T hullámában P rejtőzik. Egy ízben pedig az összes
ütésnél keskenyebb QRS jön létre, amit a supraventricularis és a kamrai eredetű inger fúziója eredményez.
Hasonló jelenséget figyelhettünk meg ebben a rejtvényben is, csak ott stabil JTSZB-os supraventricularis ütések fuzionáltak BTSZB-szerű kamrai extrasystolékkal ergometria során- ezzel létrehozva keskeny QRS-eket.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!