Cardio Blog

V/4 feladvány: rakjunk rendet!

| Nincs hozzászólás

Nem könnyű első blikkre kiigazodni a sok hullám között. Mi látható ezen a görbén?

Megoldásaitokat 2013.11.23-án éjfélig küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre! Írjátok meg, milyen fantázianéven szeretnétek részt venni a versenyjátékban! Küldjetek megfejtést! Szóljatok még mindazoknak, akiket érdekelhet a játék!

Pitvari hajtású pacemaker, bigemin VES-k

Olvassuk most Ramone helyes megfejtését!

Kb 70/min frekvenciájú pitvari pacemaker-spike-okat látunk, melyeket p hullám követ. Ezeket I. fokú AV blokkal (PQ távolság 8 kiskocka =320ms) és balszár blokkal (QRS szélessége határeset kb 120ms) vezetett QRS-ek kísérik. Mivel a PQ távolság ezen a rövid görbén mindenhol azonosnak tűnik, ezért ezeket a pacemaker ingerület kamrára vezetődésének, és nem egyéb supraventricularis (pl. AV csomóból induló) ingerületnek gondolom.  Minden második ilyen QRS helyét 35/min frekvenciájú, emiatt bigemin elrendeződésű [...] kamrai extrasystolék fedik le [...]

Ennek a rejtvénynek a megoldása akkor volt egyszerű, ha sokat méricskéltünk. Persze Szemfülesnek is kellett lenni, és észre kellett venni, hogy a keskeny QRS-nek kinéző hullámok valójában pitvari spike-ok, hiszen utánuk rendre P hullám látható. Korábban ebben a rejtvényben találkozhattunk azzal a problémával, hogy a spike-ok túl jól látszottak.

Észrevehettük, hogy a keskeny QRS-eket mímelő spike-ok a legtöbb elvezetésben elvezetésben folyamatos morfológiai- és polaritásváltáson mennek keresztül. Ennek oka az, hogy az EKG-t regisztráló gép úgy rajzolja meg a görbét, hogy nagyon-nagyon sok (de nem végtelen!) mintát vesz, és ezeket a pontokat összeköti. Ha a gép mintavétele a spike negatív polaritású fázisát kapja el, úgy más morfológiájú spike-ot fog a papírra húzni, mintha kizárólag a spike egy teljesen különböző fázisából merít mintát.

Ha láttuk volna a következő görbét, nem lett volna kérdéses, melyik a supraventricularis és melyik a kamrai eredetű komplexum.

A pitvari spike-okat egy hosszú átvezetési idővel követik atypusos, határérték szélességű  BTSZB-szerű QRS-ek. A látott kép sokféle konstelláció eredménye lehet. Csupán a feladvány regisztrátumát ismerve nem eldönthető, hogy AAI vagy DDD pacemaker hozza létre a képet. Azt viszont, hogy a JTSZB-szerű QRS-ek kamrai eredetűek, az buktatja le, hogy a spike-októl való távolságuk változó.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!