Cardio Blog

VI-7 feladvány: mi a közös diagnózis?

| Nincs hozzászólás

Ebben a rejtvényben egy 84 éves nő és egy 21 éves férfi EKG-ját kell összehasonlítanunk és ez alapján felállítani a közös iránydiagnózist.

Megoldásaitokat 2014. 12. 20-án éjfélig küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu emailcímre! Írjátok meg azt is, milyen álnéven szeretnétek részt venni az értékes nyereményekért zajló versenyjátékban!

Tüdőembólia EKG képe

Szerencsére ez a rejtvény nem bizonyult különösebben nehéznek. Külön öröm, hogy új versenyzőket is becsalogatott a versenyjátékba. A legtöbb megfejtő helyes választ adott a feltett kérdésre: a közös iránydiagnózis az EKG alapján a tüdőembólia volt.

A tüdőembóliának nincsen specifikus EKG jele, de az alábbiak közül több egyidejű előfordulása nagy mértékben megnöveli annak valószínűségét. A leggyakoribb EKG jel a tachycardia (ha a beteg nem szed bradycardizáló szert). Az alapritmus lehet sinus tachycardia P pulmonaléval, vagy anélkül, gyakori pitvari ES-kal, multifokális pitvari tachycardia vagy éppen pitvarfibrilláció/flattern. A legtöbben az S1Q3T3 jelet hozzák összefüggésbe a tüdőembóliával. Az S1Q3T3 azt jelenti, hogy I-es elvezetésben S, hullám, III-ban Q illetve negatív T hullám látható. Ez az akutan megnövekvő jobb kamrai nyomásterhelés és következményes jobb kamrai strain miatt alakul ki. Nemcsak tüdőembóliában, hanem egyéb etiológiájú akut cor pulmonaléban is előfordulhat (PTX, bronchospasmus stb). Nota bene, a tüdőembóliák csak 15-25%-ában (!) található csak meg.

A jobb tengelyállás nem tévesztendő össze a bal posterior fasciculus blokkal, aminek más az oka. Jellegzetes még a frissen kialakult teljes- vagy inkomplett jobb Tawara szárblokk (melynek része az I-ben látható S hullám!).

A szárblokkal járó másodlagos repolarizációs zavarokon felül olykor egyéb repolarizációs eltérések is láthatók. Úgymint ST eleváció (leginkább III-aVF, aVR ill. V1-2 elvezetésekben), valamint T inverzió V1-3-ig (olykor akár V6-ig). Jellemzőnek tartják még a low voltage tendenciát is.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!