Cardio Blog

VI/13 feladvány: váltott állás

| Nincs hozzászólás

Mi a kétcsatornás Holter regisztrátumon látható jelenség(ek) neve? Az 1-es csatorna a V5-nek, a 2-es csatorna a V1-nek feleltethető meg.

Megoldásaitokat 2015. 03. 14-én éjfélig küldjétek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu emailcímre! Írjátok meg azt is, milyen álnéven szeretnétek részt venni az értékes nyereményekért zajló versenyjátékban!

Alternáló szárblokk

Olvassunk bele Bechet megfejtésébe:

Alternáló szárblokk képe látható szerintem rajta, valamint a legfelső (11:02) ekgn kb. 70/min frekvenciájú reguláris ritmus látható I fokú AV blokkal (kb. 320ms) és jobb majd bal szarblokk morfológiával. A második ekg-n (12:52) 200ms PR tavolsag 60/min frekvencia jobb tawara szar blokkos morfológia látható a harmadik ekg-n megint csak alternál a szarblokk. A PR 200ms a második és harmadik ütés között p hullám látható qrs nem. A kimaradás pont 2RR távolság majd 4ütés után ugyanez ismétlődik

Appletini kitér arra, hogy:

az eltérő szárblokkos morfológiát mutató QRS-ek előtt a PQ-távoltág is eltér (egy morfológián belül viszont ugyanolyan).

RF helyesen állapítja meg, hogy:

Az alternáló szárblokk az alsó ingerületvezető rendszer súlyos fokú betegségére utal, bármikor lehet belőle III. fokú AV-blokk, és mivel a blokk distalisan van, a pótritmus is valószínűleg alacsony frekvenciájú lesz.

Az első görbén azt láthatjuk, hogy a 68/perces frekvenciájú sinus ütem kb 260ms-os AV átvezetéssel, jobb Tawara szárblokkosan való levezetődése után hirtelen kb 320ms-os AV átvezetéssel, bal Tawara szárblokkosba vált.

A legalsó görbén hasonlót látunk: egy pauza után az ingerületvezető rendszer kb 260ms-os AV átvezetéssel, jobb Tawara szárblokkal képes levezetni a sinus impulzust, majd a következő három ütés erejéig 320ms-os AV átvezetéssel és balszárblokkal. Ezek után -a ~75/perces sinus frekvenciánál- egy P hullámot sem a jobb szár, sem  a bal szár nem képes már levezetni, hanem blokkolódik. Ez okozta az előző pauzát is. A pauza a PP távolság pontosan kétszerese, így Mobitz II-s típusú AV blokkra gondolunk függetlenül attól, hogy a blokk utáni PQ rövidebb, mint a blokk előtti. Hiszen a blokk előtti PQ egy BTSZB-os levezetéshez, a blokk utáni pedig JTSZB-os ütéshez tartozik. (Ha a blokk utáni szünet rövidebb lenne, mint két PP, akkor Mobitz I-re gondolnánk.) Az alternáló szárblokk, ahogyan a Mobitz II-s típusú AV blokk a disztális vezetőrendszer érintettségére utal, emiatt pacemaker beültetés indikációját képezik.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!