Cardio Blog

VI/5 nyári feladvány

A Cardioblog gyakorlatának megfelelően a versenyévadon kívül, a nyári szünetben is jelentkezik érdekes EKG-kal. Nyári  feladványaink részben azt célozzák, hogy a bátortalanabbak is kipróbálják magukat és tét nélkül küldjenek be megfejtéseket. Úgyhogy hajrá! Ezek a görbék általában egy kicsivel könnyebbek, vagy valamiért nem szerepeltethetők a versenyben.

Mi áll az EKG eltérések hátterében?

Megoldásokat 2015. 09. 05-én éjfélig küldhettek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu emailcímre! Írjátok meg azt is, milyen álnéven szeretnétek szerepelni!

Hyperkalaemia

Olvassuk most új megfejtőnk, Cerruti gondolatait!

Az EKG görbén szembetűnőek a csúcsos T-hullámok, a szélesebb, 0,12 s körüli QRS, valamint a megnyúlt PQ távolság (0,28 sec), valamint bal anterior hemiblokk is látható. Mindent egybevetve szerintem ezek az eltérések hyperkalaemia okozta változásoknak megfelelhetnek.

Hyperkalaemiában károsodik az ingerképzés és az ingerületvezetés is. Az ingerületvezetés károsodása sinuatrialis, atrioventricularis, vagy intraventricularis szinten is megjelenhet. Utóbbi esetén a QRS kiszélesedik és bármilyen típusos fascicularis-, vagy komplett szárblokk, illetve aspecifikus blokk is kialakulhat. Ezek jelentős tengelyállás-változást is eredményezhetnek. Jelenleg az AV átvezetés megnyúlt. A QRS is enyhén kiszélesedett. Intraventricularis vezetési zavar, ebben az esetben bal anterior fasciculus blokk alakult ki.

Mélyülő hyperkalaemia esetnén a P hullám amplitúdója fokozatosan csökken, olykor már nem is látszik, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem a sinuscsomó az elsődleges ingerképző hely. Az internodális ingerületvezetés még megmaradhat anélkül, hogy a hyperkalaemia miatt paralizált pitvarok excitálódnának.

A hyperkalaemia egyik fő jellemzőjének tartott magas, csúcsos T hullámok keskeny alapúak, szimmetrikus szárúak.

Magas T hullám a hyperkalaemián kívül azonban más kórképekben is előfordul. Például volumenterhelés miatt kialakuló balkamra hypertrophiában, és időnként hyperakut szívizom ischaemiában, még az ST eleváció megjelenése előtt. Előző esetekben a T hullám fel- és leszálló szárainak meredeksége különböző. Hyperacut coronaria occlusio esetén a T-hullámok a QRS-hez képest megnőnek, de az alapjuk széles marad, a T-hullámok "kövérek" és nem csúcsosak.

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.