Cardio Blog

VI/nyári 4. feladvány

| Nincs hozzászólás

A Cardioblog gyakorlatának megfelelően a versenyévadon kívül, a nyári szünetben is jelentkezik érdekes EKG-kal. Nyári  feladványaink részben azt célozzák, hogy a bátortalanabbak is kipróbálják magukat és tét nélkül küldjenek be megfejtéseket. Úgyhogy hajrá! Ezek a görbék általában egy kicsivel könnyebbek, vagy valamiért nem szerepeltethetők a versenyben.

Mi a pauza oka?

Sorrendben I, III, II elvezetések.

Megoldásokat 2015. 08. 22-én éjfélig küldhettek az ekg.megfejtes@cardioblog.hu emailcímre! Írjátok meg azt is, milyen álnéven szeretnétek szerepelni!

Blokkolt pitvari extrasystole

A beérkezett megfejtések alapján úgy tűnik, hogy jogosan került a Cardioblog nyári feladványai közé ez a feladvány.

Felületes szemlélődéssel, első ránézésre a pauzák előtt nem volt semmilyen feltűnő morfológiai változás. Ez alapján jogosan merülhetett fel többekben a pauzák okaként sinuatrialis blokk lehetősége is. Volt, aki vélt PP távolság csökkenést is felfedezni (ez nagy felbontásban, az első pauza utáni negyedik ciklusig megfigyelhető, utána nem), így Mobitz I-es típusú másodfokú SA blokkot diagnosztizált. Mások egyszerűen sick sinus szindrómát, vagy sinus arrestet véleményeztek.

Az elenyésző PP variabilitás normális jelenség. Sőt inkább az számít kórosnak, ha folyamatosan változatlan PP távolságokat látunk. A fiziológiásnak számító, mi több egészségre utaló légzési arrhythmia esetén definíció szerint is legalább 120ms-nyi változás figyelhető meg a a PP távolságokban be- és kilégzés során.

Jelen feladványunk megoldásának kulcsát a sorrendben (készakarva) utolsónak kirakott, II-es elvezetésen kell szemfülesen megtalálnunk. A pauza előtt ugyanis valójában mégis csak látszik morfológiai változás. Íme:

Ez a változás a T hullámba rejtőző P hullám, ami az AV csomó refrakteritási viszonyai miatt nem tud a kamrára levezetődni. Úgy tűnik, a sinus csomó működésére nincs érdemi hatással, hiszen a blokk előtti PP távolság pontosan kétszerese a pauza hossza. Tehát ez egy kompenzált pitvari ES. Morfológiája alapján jobb alsó pitvari eredet feltételezhető. A pontosabb megítéléshez szükségünk lenne a mellkasi elvezetésekre is, amik jelenleg nem állnak rendelkezésünkre. A T-be rejtőző P az I-es elvezetésben szinte nem látható. A sorrendben másodiknak kirakott III-as elvezetésben pedig az amúgy is negatív T hullámok alig észrevehetően mélyebbek lettek.

Ismét jó példáját láthattuk annak, hogy a P-t mindig ott kell nézni, ahol a legjobban látszik. Ott látszik jól, ahol kicsi a T és nagy a P (sokszor segít, ha olyan elvezetést találunk, ahol eltérő a P és a T polaritása). Ezek leggyakrabban az inferior és a V1-2 elvezetések.

Hasonló, látványos jelenséggel ebben a korábbi feladványunkban találkozhattunk.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!