Cardio Blog

VII/ nyári harmadik: Az elemző szoftver diagnózisa

| Nincs hozzászólás

A Cardioblog gyakorlatának megfelelően a versenyévad lezárása után a versenyévadon kívül, a nyári szünetben is jelentkezik EKG-kal. Nyári  feladványaink részben azt célozzák, hogy a bátortalanabbak is kipróbálják magukat és tét nélkül küldjenek be megfejtéseket. Ezek az esetek rendszerint valamilyen ok miatt nem szerepeltethetők versenyjátékban, de mégis érdekesek.

Íme a beteg alap EKG-ja:

Mellkasi panaszok kapcsán ez az EKG készült:

Vitatkoznánk-e az automata EKG elemző diagnózisaival? (Vigyázat: 5mm/mV!)

Ha nem, mi a véleményünk erről, a pár perc múlva készített két EKG-ról?

Proximális LAD occlusio okozta JTSZB balkamra hypertrophia által mímelt bal Tawara szárblokk-szerű kép mellett

Bal Tawara szárblokkban a septum aktivációja a normális bal-jobb irány helyett megfordul és jobb-bal irányban zajlik. Ez azt eredményezi, hogy a laterális elvezetésekből hiányzik az iniciális kis q. (Ha mégis látunk Q-t, az korábban lezajlott szívinfarktusra utal. Korábban ilyenről ebben a bejegyzésben olvashattatok.) A kamrai aktiváció útjának megváltozása további morfológiai változásokat eredményez: V1-ben QS (vagy rS) látható, a laterális elvezetésekben dominálóan monofázisos, csomós vagy hasadt R hullám látható kivéve azokat az eseteket, amikor is olyan mértékű a balkamra tágulat, hogy a mellkasi átmenet még a V6-nál is laterálisabban van (lsd pl. itt), ekkor Rs jellemző. A parciális izomvezetés a QRS időtartamának kiszélesedését (120ms<) is eredményezi úgy, hogy az intrisicoid deflection (ID idő), a QRS elejétől a legutolsó R hullám csúcsáig tartó idő V5-6-ban meghaladja a 60ms-ot. A kóros depolarizációt kóros repolarizácó, secundaer ST-T eltérések követik

Nem csoda, hogy a beteg EKG-ját elemző szoftver ezek alapján BTSZB-ot diagnosztizált az esetünkben szereplő betegnél.

A BTSZB hátterében legtöbbször kórosat kell keresnünk (pl. ISZB, DCM, hypertonia, a vezetőrendszer fibrózisa, súlyos hyperkalaemia vagy digitalis toxicitás)

A differenciáldiagnosztikában a kamrai pacemaker ingerlés és a balkamra hypertrophia jön számításba. Ez utóbbi gyakran a BTSZB-kal együtt is állhat pl. egy súlyos aorta stenosisban.

Jelenleg is balkamra hypertophiával volt dolgunk a következményes strain-szerű repolarizációs karakterrel, ami a mellkasi panaszok megjelenésével egyre kifejezettebbé vált és azon túlmutatva a V4-6-ban jelentős ST depressiot eredményezett a J-pont szimultán jelentős depressiojával. Ezzel együtt a proximális LAD occlusionak megfelelő ST eleváció is megjelent V1-2ben és aVR-ben, majd a JTSZB-kal. (Proximalis LAD occusio eredményzte JTSZB-kal korábban itt találkozhattunk.)

Értelemszerű, hogy egyidejű BTSZB és JTSZB csak akkor állhat fenn, ha elfogadjuk azt a feltételezést, hogy a jobb és a bal Tawara száron felül egyeseknél van egy harmadik, köztes fasciculus is, ami ilyen esetekben biztosítja  a kamrai aktivációt.

Valami hasonlóval ebben a korábbi bejegyzésben találkozhattunk.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!