Cardio Blog

VII/ nyári ötödik. Milyen a tengelyállás?

| Nincs hozzászólás

A Cardioblog gyakorlatának megfelelően a versenyévad lezárása után a versenyévadon kívül, a nyári szünetben is jelentkezik EKG-kal. Nyári  feladványaink részben azt célozzák, hogy a bátortalanabbak is kipróbálják magukat és tét nélkül küldjenek be megfejtéseket. Ezek az esetek rendszerint valamilyen ok miatt nem szerepeltethetők versenyjátékban, de mégis érdekesek.

Próbáljuk meg meghatározni ebben az esetben a frontális síkban a QRS tengelyállását!

A frontális síkra csaknem merőleges tengelyállás

A QRS tengelyállását a frontális síkban sokféleképpen meg lehet határozni. Egyik módszer szerint megkeressük az ekvifázisos, vagy ahhoz legközelebbi elvezetést, ahol a pozitív és negatív kilengések (illetve a görbe alatti területük) csaknem egyforma nagyságúak. A tengelyállás erre az elvezetésre merőleges.

Jelen példánkban azonban az az érdekes helyzet adódott, hogy a végtagi elvezetések mindegyike szinte ekvifázisos.

Tehát a tengelyállás merőleges mind az aVL, I, II, aVF,III és aVR elvezetésekre is.

Létezik egyáltalán ilyen?!

Igen létezik: ha kilépünk a síkból, könnyen beláthatjuk, hogy a QRS tengelye gyakorlatilag a frontális síkra merőleges. Hasonlóval korábban ebben a feladványban találkozhattunk.

Sokszor látunk ilyet olyankor, amikor is V1-2-ben nagy R hullám látható, azaz a depolarizáció eredője a V1 és V2 elektródák irányába mutat. Most is ez volt a helyzet:

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!