Cardio Blog

VII/21 két pár és egy egyke

A versenyévad hajrájához érkeztünk. Most egy kevésbé nehéz, de látványos EKG kerül terítékre. Ez az utolsó előtti feladvány.

Megoldásaitokat 2016.06.25-én éjfélig küldhetitek el az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre! Mindenképpen írjátok meg, milyen álnéven szeretnétek részt venni az értékes nyereményekért folyó versenyjátékban!

Az idei nyeremények a tavalyival megegyezően:

  1. Braunwald’s Heart Disease (10th edition) A textbook of cardiovascular medicine
  2. Littmann Master Cardiology fonendoszkóp
  3. Syncope (szerk.: Tomcsányi János) és F.Bosch Prakticus II vérnyomásmérő

A Cardioblog gyakorlatának megfelelően a versenyévad lezárása után a versenyévadon kívül, a nyári szünetben is jelentkezni fog majd érdekes EKG-kal. Nyári  feladványaink részben azt célozzák, hogy a bátortalanabbak is kipróbálják magukat és tét nélkül küldjenek be megfejtéseket.

Másodfokú AV blokk kamrai pótritmussal, fúziós ütésekkel

Olvassuk most RF megfejtését:

Az EKG-n AV-blokk látható. A relatíve keskenyebb QRS-ek (1. és 4.) valószínűleg levezetett ütések, a PQ mindkettőnél ugyanannyi, a QRS morfológiájának biztos megítéléséhez a mellkasi elvezetések is kellenének, de nagyon úgy néznek ki, mint a jobb Tawara-szár blokkosan levezetett QRS-ek. A levezetett ütések mellett van továbbá egy kamrai széles QRS pótritmus, az ennek megfelelő, BTSzB-os morfológiájú QRS az 5. ütés (ez nem balszár blokk, hanem kamrai pótritmus). A 2. és 5. ütés pedig fúziós ütésnek tűnik, ahol a depolarizáció a pótütéssel kezdődik (a QRS eleje kevésbé meredek), majd a levezetett ütéseknek megfelelő PQ idő eltelte után a QRS felszálló szára meredekebbé válik, itt száll be valószínűleg a levezetődött ingerület.
Az 57-60/min pitvari frekvenciájú sinus ritmus 2:1-ben valószínűleg le tudna vezetődni, de a széles QRS 30/min pótrimus épp annyival gyorsabb, hogy ez ne tudjon megtörténni, így magasfokú AV-blokkot mondanék diagnózisnak.
Cerruti és a Szeged SBO csapata is ugyanilyen következtetésekre jutottak, de ők a következő jelenségre is figyelmesek lettek:
Érdekes megjegyezni, hogy sinus aritmia áll fenn, csakhogy nem a QRS-eket közrefogó, hanem épp ellenkezőleg a kimaradt QRS-t közrefogó PP távolság a rövidebb, épp fordítva, mint a ventriculofasisos sinus arritmiánál várnánk.

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.