Cardio Blog

VII/9 feladvány: tüdőembóliában

| Nincs hozzászólás

Egy fiatal nőbeteget anticoncipiens hatás miatt kialakult nagy kiterjedésű tüdőembólia okán observaltunk coronaria őrzőnkben. Egyik esti fogmosásakor hirtelen ezt észleltük:

Mi látható az EKG-n? Mit tegyünk? Mit tanácsoljunk a nőbetegnek?

Megoldásaitokat 2016.01.09-én éjfélig küldhetitek el az ekg.megfejtes@cardioblog.hu email címre! Mindenképpen írjátok meg, milyen álnéven szeretnétek részt venni az értékes nyereményekért folyó versenyjátékban!

 

Fogmosás okozta műtermék

Ha egy ritmuszavar kezdete vagy vége látható az EKG-n sokkal könnyebb dolgunk van, mert össze tudjuk vetni az alapritmussal. Ha most kellő figyelmességgel felmértük az alap sinus ritmus reguláris R-hullámait az első pillantásra ijesztőnek tűnő jelenségre, akkor észrevehettük, hogy teljes változatlansággal minden folytatódik ugyanúgy, mint addig.

Akkor, mi ez a gyorsaság, itt az orrunk előtt?

Sem supraventricularis, sem kamrai ingerképzés nem tud azonban olyat létrehozni, hogy az ábrán látható rövid kapcsolási idővel a szívizomzat újra excitálódjon:

A képet mozgási műtermék okozza, a fogmosás eredményezi. A monitor által ~250/perces frekvencia a szubmasszív tüdőembóliában a keringés összeomlását eredményezte volna, így a beteg a fogmosást nem tudta volna folytatni.

A feltett két további kérdésre vérmérsékletetektől függően a következő helyes válaszokat adtátok:

Szeged SBO:

2.Ne essünk pánikba.
3.Tanács: ha fogat mos szóljon, ill. átmenetileg a monitorizálást függesszük fel.
FAM:
Ne mosson fogat! :)
Beekeeper:
Az javasolnám ne riogassa a nővéreket és ne engedjen ICD beültetést a „ritmuszavara” miatt! :)
Cerruti:
Javasolt lenne a monitoron olyan elvezetésre váltani, melyet nem zavar az ilyenfajta ritmikus mozgás. Esetleg megkérhető a hölgy, hogy lassabb frekvenciával mozgassa a fogkefét, vagy a másik kezével mosson fogat (amely talán nem zavarja a monitor regisztrátumát).
És azt, amire én gondoltam ketten is megírták:
NZo:
Felhívnám a beteg figyelmét, hogy hosszabb ideig mosson fogat :)
RF:
A tanácsom a következő lenne (mivel az EKG rajta van, feltételezem hogy az ágyban mosott fogat, így az ágynyugalmat külön nem említem): a magyar fogorvosok társasága ajánlásának megfelelően 2, azaz KÉT percig kell fogat mosni, a hölgynél viszont alig 1 percig tartott.... :)
A fogmosás javasolt időtartama alkalmanként 3-5 perc. Ez, természetesen ilyen kiszolgáltatott helyzetekben, mint Coronaria Őrzős megfigyelés, néha nehezen megvalósítható.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!